EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Mark Zakerberg, Ilon Mask, Piter Til ili Sergej Brin upravljaju tehnologijama koje su kreirane u istraživačkim centrima finansiranim i pod nadzorom Pentagona. Internet, mobilni i pametni telefoni, digitalna fotografija i sve ostale tehnološke inovacije su zasluga investicija, akumuliranog znanja i eksperimenata pod budnim okom Vašingtona.

Big tech direktno zavise od državnih tendera i javnih nabavki, a s druge strane iznad glava im visi kao Damoklov mač mogućnost da ih američka administracija poništi sa jednim jedinim zakonom koji bi pojačao norme vezane za tzv. antitrust. A da ne govorimo o zaštiti koju američke big tech uživaju na planeti zahvaljujući činjenici da Vašington stoji iza njih. 

I Zakerberg i Mask i Brin znaju kako je završio kolos naftne industrije na početku 20. veka Standard Oil Džona Rokfelera: bila je dovoljna jedna odluka Vrhovnog suda koja je regulisala pitanje monopola i Standard Oil je počišćen jer je pokušao da radi protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država. 

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOGODIŠNJEM DVOBROJU NEDELJNIKA NA DUPLO VEĆEM BROJU STRANA, KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 29. DECEMBRA. DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NSTORE.RS

POGLEDAJTE I SPECIJALNE PONUDE ZA PRETPLATE:

***

Originalni tekst