– Ako se ljudima ne sviđa Rio Tinto, onda neka dođe druga firma koja nije na lošem glasu i neka lepo objasne kako će to da rade na ekološki način – poručio je na svom Fejsbuk profilu Istok Pavlović, marketing stručnjak za kojeg se pretpostavlja da radi za tim Aleksandra Vučića.

Insistirajući na vrednosti litijuma, Pavlović navodi da on ne ostaje u zemlji i da je to potpuna besmislica, kao i da svaka zemlja treba da insistira na eksploataciji rudnih bogatstava.

– Jedan od besmislenih argumenata je da je tamo obradiva zemlja i da je bolje da se koristi za poljoprivredu. Od litijuma bi imala koristi cela država, od poljoprivrede na istom tom prostoru imaju koristi tih nekoliko pojedinaca koji drže tu zemlju. Jer, prinosi od litijuma su milion puta veći nego prinosi od poljoprivrede na istom prostoru.

Zemlja je svuda, a litijum na 0,0001% planete i treba da budemo srećni što se obreo kod nas. To je zaista nova nafta – dodaje Pavlović.

Kaže da zamišlja situaciju od pre 50 godina kada je pronađena nafta.

– Zamišljam pre 50 godina u Emiratima kad su pronašli naftu, da su se tada beduini pobunili i rekli “nećemo da vadimo naftu jer tu gajimo naše kamile”. Danas bi Dubai ostao selo sa tri kuće.

Dalje, odjednom se zastupa neka ideja da je kompletno rudarstvo kao grana loše za prirodu. Pa zašto postoji rudarsko-geološki fakultet tamo u Đušinoj, cela ta nauka se bavi upravo idejom kako da se ruda iskopa a da se pritom minimizuje uticaj na životnu sredinu. Svaki rudnik bilo čega može da se napravi tako da bude ekološki okej. Da nema rudarstva, ne bi bilo mobilnih telefona, automobila, laptopova, zgrada, ničega na svetu.U javnosti se plasira ideja da eto “Nemačka i Češka imaju svoj litijum pa ga ne diraju zbog ekologije nego hoće da Srbija iskopava, da nama uvale zagađenje”. U realnosti, Nemačka uveliko radi na projektu ekstrakcije iz geotermalnih voda ispod Rajne, Češka isto uveliko gradi svoj rudnik (izguglajte Cinovec lithium-tin project).

Ali nažalost, prosečan mudri Srbin ne gugla već veruje šta je rekao neki opozicionar. “Ovaj što je protiv Vučića rekao je da Nemačka i Češka neće da diraju svoj litijum, znači to mora da je istina”. Niko na svetu nije blesav da mu taj vredni litijum zvrji neiskorišćen.

Mi imamo realne ekološke probleme sa vazduhom, koji su uzrokovani postojećim problemima sa lošim lignitom iz Kolubare, grejanjem, itd. I svaki put taman kad to krenemo da rešavamo pojavi se neka glupost koja ljudima skrene fokus sa tog problema kao što je sad taj litijum“ , smatra Pavlović.

Zaključuje da je najveći problem ovog društva to što sve posmatra kroz prizmu politike i da su ljudi na referendumu odlučivali da li su za ili protiv Vučića.

„Ovo društvo je počelo sve da posmatra kroz prizmu politike i to je jako loše. Na referendumu o sudstvu se glasa za ili protiv Vučića, a niko nema pojma o sudijama i smislu referenduma. Za litijum čekamo šta će da kaže Vučić pa da onda budemo protiv tog stava. Ne nosim masku jer je Vučić rekao da se nosi. Užas blagi.

Ako nastavimo ovako sve da gledamo kao “daj da vidim šta Vučić kaže o tome pa ću ja da zauzmem suprotan stav” to je katastrofa.

Uglavnom, litijum je rudno bogatstvo Srbije i treba ga eksploatisati. Ako ne Rio Tinto onda neko drugi i to je to. Najprostija ideja na svetu – zaključuje Pavlović.

Međutim, Istok je, sigurno slučajno, zaboravio da kaže da Nemačka eksploatiše litijum na potpuno drugačiji, neškodljiv način – kao nusproizvod geotermalnih izvora, a ne rudari kao što je u planu u Srbiji. Takođe, u Nemačkoj nula otpada se ispušta u vodotokove i životnu sredinu.

Beograd je rekao NE referendumu, a u subotu će da kaže NE – Rio Tintu!

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)