I Holandija privremeno obustavila upotrebu vakcine AstraZeneka za mlađe od 60 godina

Holanđani mlađi od 60 godina u narednim danima neće biti vakcinisani AstraZeneka vakcinom, odlučilo je Ministarstvo zdravlja zbog slučajeva zgrušavanja krvi moguće izazvanih vakcinom.

Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

Holandski Centar za istraživanje neželjenih dejstava Lareb je danas objavio da je među 400.000 datih vakcina AstraZeneka do sada ustanovljeno da je kod pet žena između 25 i 65 godina došlo do tromboze u kombinaciji sa sniženim brojem krvnih zrnaca, a jedna žena je umrla.
Kod svih pet žena u roku od deset dana od vakcinacije razvila se masivna plućna embolija.
U toku je ispitivanje da li postoji veza između vakcinacije i tromboze.
Prekid vakcinacije građana mladjih od 60 godina trajaće do srede, 7. aprila, kada se očekuje novi detaljni izveštaj Evropske agencije za lekove, pa će holandska Služba za kontrolu lekova SGB i Ministarstvo zdravlja ponovo razmotriti primenu vakcine AstraZeneka.
Vakcinacija vakcinom AstraZeneka je u Holandiji već bila privremeno prekinuta od 15. do 28. marta, a nastavljena je posle istrage Evropske agencije za lekove i saopštenja da je ta vakcina bezbedna.
Nemačka je u sredu odlučila da AstraZenekom vakciniše samo starije od 60 godina, dok se Kanada odlučila za starosnu granicu od 55 godina.

Nakon toga, Evropska agencija za lekove (EMA) je saopštila da njeni stručnjaci koji istražuju moguće veze antikovid vakcine Astrazeneke i krvnih ugrušaka, nisu našli specifične faktore rizika, uključujući i rezultate istraživanja prema starosti.

"Nikakva uzročna veza sa vakcinom nije dokazana, ali je moguće i u toku su dodatne analize", navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tela.

EMA je precizirala da njen odbor za bezbednost treba naredne nedelje da objavi "ažurirane preporuke" o toj vakcini.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article