I danas više od 3.300 zaraženih, preminulo 19 osoba, na respiratorima 151 pacijent

U prethodna 24 sata preminulo je 19 osoba, a koronavirus je potvrđen kod još 3.341 od 13.008 testiranih osoba, objavljeno je na sajtu covid19. Na respiratorima je 151 osoba, a hospitalizovano je njih 3.343. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije danas je zasedao i Krizni štab.

Od početka epidemije u Srbiji su testirane 1.468.164 osobe, od kojih je koronavirus potvrđen kod 73.765. Ukupno je dosad od koronavirusa preminulo 955 ljudi.

Procenat smrtnosti prema podacima sa sajta covid19.rs iznosi 1,29 odsto.

Prema saopštenju Ministarstva ta rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koronavirus potvrđen je u 70 ustanova socijalne zaštite i domova za smeštaj odraslih i starih, a broj korisnika i zaposlenih kod kojih je potvrđen kovid19 raste iz dana u dan.

Trenutno se u ovim ustanovama nalazi 248 zaraženih korisnika i 165 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika iznosi 1.148, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 462.

U Domu za stare u Surdulici potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod još desetoro korisnika i petoro zaposlenih, čime se broj ukupno obolelih popeo na 25. Epidemiolozi su testirali sve korisnike i zaposlene – 105 osoba i svi oboleli zaposleni su u kućnoj izolaciji, a korisnici su smešteni u kovid bolnicu, prenosi RTS.

Sprovodi se epidemiološki nadzor u Domu, a obavljena je i dezinfekcija ustanove.

Koronavirus je potvrđen i u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju, potvrdio je epidemiolog doktor Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje u tom gradu. Tamo su obolele tri osobe, jedan korisnik i dvoje zaposlenih.

Zbog sve većeg broja zaraženih i hospitalizovanih u celoj zemlji Krizni štab je danas razmatrao mogućnost pooštravanja mera kako bi se usporilo širenje virusa, a očekuje se da nove mere budu saopštene danas.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na sednici parlamenta na kojoj se raspravlja o izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti rekao je da jutros u Beogradu nije bilo slobodnih mesta za prijem kovid pacijenata i da je u jednom danu otpušteno 250, a više od 600 pacijeneta primljeno.

Lončar je, obrazlažući Predlog zakona, rekao da su ove izmene još jedna mera države u kontroli epidemije i da se donose sa željom da se pomogne građanima koji poštuju mere, nose maske, ne prisustvuju masovnim okupljanjima.

Prema oceni Instituta za javno zdravlje Vojvodine epidemiološka situacija u pokrajini je vanredna. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da je epidemiološka situacija u tom gradu vrlo ozbiljna, navodeći da su brojke poražavajuće. On nije isključio ni mogućnost uvođenja vanredne situacije.

Samo tokom jučerašnjeg dana u pokrajini su registrovana rekordna 623 nova slučaja zaraze, najviše u Novom Sadu 269.

"U ovom trenutku je 4.803 aktivna slučaja na teritoriji Vojvodine, što predstavlja porast broja za hiljadu u poslednja dva dana. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2.628, što je, za 500 više u poslednjih 48 časova", navodi se u saopštenju Instituta.

U pet klinika Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu trenutno se leči 205 pacijenata, a pored ove institucije kovid pacijente prima i vojna bolnica u Petrovaradinu gde je smešteno 25 obolelih.

Direktorka Infektivne klinike u KCV Vesna Turkulov za RTS je rekla da je u KCV na mehaničkoj ventilaciji 16 pacijenata.

Zamenica direktora Кlinike za infektivne i tropske bolesti Кliničkog centra Srbije Ivana Milošević izjavila je danas da su sva odeljenska mesta predviđena za smeštaj kovid pozitivnih na toj klinici puna. Dodala je da je trenutno na respiratorima 12 pacijenata i da su u toku noći dva obolela preminula.

Do kraja godine stižu vakcine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će prve vakcine protiv koronavirusa u našu zemlju stići pre kraja decembra.

Vučić je rekao da je zajedno sa Vladom krenuo u potragu za vakcinama kako bi bile nabavljene najbezbednije vakcine za zdravlje naših građana.

U tom smislu je, kako kaže, preko kovaks sistema nabavljeno 1.800.000 doza vakcina.

Milošević je za RTS rekla da je situacija sa brojem novoobolelih od kovida19 kojima je potrebno bolničko lečenje ozbiljna, da je mesta u bolnicama sve manje i da su pacijente iz Beograda već počeli da prebacuju u druge gradove.

Direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković izjavila je danas da je sreda bila najteži dan u prijemno-trijažnoj ambulanti te zdravstvene ustanove, da su pregledali oko 300 pacijenata, a da je ranije bilo oko 120 kovid pregleda.

Zdravkovićeva je za TV Pink navela da su morali da zbrinu sve pacijente koji imaju pozitivan PCR test, ali i pacijente koji imaju izražene tegobe, a nemaju potvrđeno prisustvo virusa u organizmu.

"Situacija je vrlo teška, ali pod kontrolom. Još uvek imamo mesta na teritoriji Srbije za bolničko zbrinjavanje pacijenata, ali su kapaciteti sve manji", istakla je Zdravković.

Navodi da je u KBC Bežanijska kosa 12 odsto pacijenata sa teškom kliničkom slikom i da su oni u jedinicama intenzivne nege, dok je 10 pacijenata intubirano.

U novopazarskoj Opštoj bolnici hospitalizovana su 33 pacijenta obolela od kovida19, od kojih su dva priključena na respiratore, a tri su na kiseoničkoj podršci, saopštio je danas Štab za vanredne situacije.

U poslednja 24 sata, prema podacima štaba, na bolničko lečenje primljeno je pet osoba, a u kovid ambulanti pregledano je 58 pacijenata, od kojih se njih 34 prvi put javilo lekarima.

Zavod za javno zdravlje objavio je da je u odnosu na poslednji presek, od 10. novembra, registrovano 17 novih slučajeva zaraze.

Vanredna situacija u Vlasotincu

Zbog sve većeg broja inficirani koronavirusom Krizni štab opštine Vlasotince proglasio je vanrednu situaciju je na snazi 14 dana, prenosi RTS.

Samo u poslednja dva dana u Vlasotincu je registrovano 20 novozaraženih.

Zabranjeno je organizovanje svih proslava i manifestacija, rad ugostiteljskih objekata posle 21 sat i naložena pojačana dezinfekcija javnih površina.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article