Uvijek su pričali kako su se sreli, pogledali i više se nisu razdvajali. Josipa Lisac i Karlo Metikoš, i tri decenije nakon njegove smrti, svaki Josipin koncert posvećen je njemu i njihovoj ljubavi, koja je, kaže, i dalje živa.

-Ne volim riječ ‘sjećanje’, jer ja sve naše zajedničke trenutke, slike i stanja nosim u sebi stalno. I ne samo što su oni u meni, ja ih prenosim dalje… A naša ljubav još je tu i njena prisutnost stalno me oplemenjuje – rekla je jednom prilikom Josipa.

Njena i Karlova priča počela je 1971. godine. On je do tad gradio svjetsku karijeru pod imenom Matt Collins, nastupao po cijelom svijetu, imao vojsku obožavateljica i iza sebe oko 20 zaruka s groficama, manekenkama, stjuardesama… Ona je tek osvajala pažnju kao prva prava jugoslavenska rock and roll diva.

Mada su bili životni partneri, Josipa i Karlo se nikad nisu vjenčali.

-Zato što se u braku gubi identitet, ne bih mogla podnijeti da me iko nazove svojom ženom… za Karla nikad nisam bila njegova žena, samo Josipa – objasnila je svojevremeno za Story.

Sreo sam Josipu Lisac, naši pogledi su se sreli – k’o u priči – i od onda se više nismo rastajali. Od 1971. godine. Bio sam oduševljen i njenim pjevanjem i načinom na koji se ponašala… Onda sam se do ušiju zaljubio i tak’… Iz Petrinje smo autobusom krenuli za Zagreb, sjeo sam pored nje, ispuštao svoje pozitivne vibracije i tu smo se malo upoznavali. Josipa mi je priznala da je, kao klinka, išla vidjeti gdje stanujem jer su joj pogrešno rekli da živim u Ulici Moše Pijade – rekao je on.

Nakon ove bajkovite priče, Josipina ljubav se nije ugasila onog decembra 1991. godine, kada je Karlo preminuo od posljedica infarkta. Ona i danas, svaki koncert posvećuje njemu i pjeva za njega.

Originalni tekst