Iako živi u Beogradu, Milan za praznike putuje u Sremsku Mitrovicu, kako bi u porodičnom domu obeležio najveći hrišćanski praznik.

Miloš Rafailović

Milan Milošević, voditelj

Vaskrs proslavljam sa majkom u porodičnom domu u Sremskoj Mitrovici i to jedan od najlepših praznika za nas. Naravno da ću ga provesti tokom dana i sa dragim ljudima, moraju se ipak ispoštovati običaji.

Milan je, zbog zdravstvenog stanja njegove majke, na sebe preuzeo farbanje jaja, kao i ukrašavanje kuće, kojem pridaje veliki značaj.

Privatna arhiva

U Milanovoj vaskršnjoj korpici preovladavaju jarke boje

Jaja je design 2017. majka farbala svake godine, ali nažalost bolest ju je onemogućila da uživa u tome i dalje, tako da sam tu ulogu preuzeo ja i sam se pobrinem za vaskršnja jaja. Crvena boja je boja koja najviše krasi vaskršnju korpicu sa jajima, ali tu su i ostale jarke boje koje obožavam kao što su žuta, plava, ljubičasta… Mnogo mi je bitno da za Vaskrsnje praznike, baš kao i za Božićne, ceo dom bude ukrašen u duhu praznika, sa mnogo zeka, detalja i svega što kroz istoriju oslikava ovaj veliki praznik.

Milošević kaže da, kada je u pitanju Vaskrs, i dalje živi dete u njemu, ali i da se nikada nije ljutio kada izgubi u tucanju jaja.

Informer

Milan Milošević, voditelj

Nikad se nisam tucao sa namerom da osvojim i pobedim već zbog prezabavnog običaja i iskreno, najviše sam voleo da jedem baš ta razbijena jaja, da kažemo, ona koja su gubila u tucanju. Sada, kada sam stariji, i dalje živi u meni dete što se tiče tih običaja i moram da priznam da nikad nisam podmetao drvena i fejk jaja u tucanju, dok su drugi to činili i verovatno to čine i dan danas.

Voditelj je više puta pričao o svom detinjstvu i odrastanju koje nije bilo nimalo lako, ali ipak, praznici su mu ostali u predivnom sećanju.

Mnogo sam već pričao o detinjstvu i sećanjima na taj interval mog života, ali Vaskršnji praznici, moram staviti ruku na srce, nose za mene predivne uspomene iz dečijih dana. Uvek je tu bilo mnogo druge dece, mnogo šarenih jaja, kolača, gostiju, a ulica je bila gotovo prekrivena ljuskama jaja u svim mogućim bojama – kaže Milan i dodaje da Vaskrs obično dočekuje u svom domu, ali odlazi i na liturgije:

Marko Đoković

Milan Milošević, voditelj

Vaskrs uvek dočekujem u kući sa porodicom i smatram da tako treba, mada neretko odem i na liturgije u crkvu. Sve zavisi od vremena i ostalih planova.

Milošević je otkrio da mu je veoma stalo design pravoslavnih običaja, ali primećuje i da ih danas mnogi na razne načine skrnave.

Mnogo mi je bitno da se ispoštuju svi običaji i sramno mi je i jadno svako skrnavljenje običaja, a toliko ih ima nazalost. Nije bitna bogata trpeza, već ono što nosimo u sebi i ono u šta verujemo tog dana i kome se molimo.

Goran Todorović

Milan Milošević, voditelj

Milan priznaje da mu tokom praznika najviše nedostaje brat Zoran koji ima cerebralnu paralizu i koji se zbog svog zdravstvenog stanja nalazi u domu u Staroj Moravici.

Najteže mi pada svaki Vaskrs što moj brat Zoran nije sa nama, ali je to neizvodljivo zbog njegovog, a i majčinog zdravstvenog stanja. On se najviše radovao Vaskrsu i obožavao je šarena jaja, manje da jede, nego više da ih čuva i da ih nikome ne da.

Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459

Pratite nas na društvenim mrežama

Originalni tekst