Hrvatska uvodi rigoroznije mere u borbi protv kovida, Slovenija produžila zabranu rada prodavnica

Vlada Slovenije je za još sedam dana produžila zabranu rada prodavnica koje nisu od suštinske važnosti i zabranu kulturnih događaja, dok Hrvatska od subote u ponoć do 15. decembra dodatno ograničava javna okupljanja i zatvara noćne klubove i kazina. Teška situacija je i u Grčkoj gde su državne bolnice pod velikim pritiskom. Poljski premijer najavljuje predstavljanje plana otvaranja privrede i popuštanja mera u narednim nedeljama i mesecima.

Ulice Ljubljane uoči uvođenja policijskog časa zbog koronavirusa Foto: Betaphoto/AP Photo
Ulice Ljubljane uoči uvođenja policijskog časa zbog koronavirusa Foto: Betaphoto/AP Photo

U Sloveniji je u poslednja 24 sata od virusa kovid19 obolelo još 1.546 osoba, a preminuo je 31 pacijent, saopštila je slovenačka vlada.

Testirano je 5.673 osoba, što znači da je 27,25 odsto testiranih pozitivno na virus, prenosi portal 24UR.

Vlada je za još sedam dana produžila zabranu rada prodavnica koje nisu od suštinske važnosti i zabranu kulturnih događaja, izjavio je juče njen portparol za kovid19 Jelko Kacin, a danas bi trebalo da odluče da li će biti produžene i druge mere, poput noćnog policijskog časa ili kretanja između opština, prenosi slovenačka agencija STA.

Hrvatska uvodi rigoroznije mere u borbi protiv širenja koronavirusa među kojima su dodatno ograničavanje javnih okupljanja i zatvaranje noćnih klubova i kazina, saopšteno je danas u Zagrebu.

Šef Nacionalnog štaba civilne zaštite, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da se mere uvode jer dosadašnje nisu dovele do smanjivanja broja novozaraženih.

One će važiti od subote u ponoć do 15. decembra.

U Hrvatskojje u poslednja 24 časa potvrđeno 2.958 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 57 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Aktivnih slučajeva zaraze je 18.193, među njima su 1.992 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 217.

Od početka epidemije, koronavirus je zabeležen kod 96.837 osoba, od kojih je 1.257 preminulo.

U protekla 24 časa u Bosni i Hercegovini zabeleženo je 1.179 novih slučajeva koronavirusa, a 53 osobe su preminule.

U Federaciji BiH prijavljeno je 805 kovid pozitivnih i 28 novih smrtnih slučajeva.

U Republici Srpskoj u poslednja 24 časa testirano je 984 osoba, a novi virus korona potvrđen je kod nih 374, dok je preminulo 25 osoba.

Od početka pandemije u BiH je registrovano 77.936 slučajeva koronavirusa, a preminulo je 2.206 osoba koje su bile pozitivne na Kovid-19.

U Severnoj Makedoniji je juče prijavljeno 1.198 novih slučajeva koronavirusa, a još 26 osoba je preminulo.

Koronavirus je u Severnoj Makedoniji odneo 1.423 života, ukupan broj dijagnostikovanih slučajeva zaraze od početka epidemije je 51.213.

U Crnoj Gori, u posljednja 24 sata, registrovano je još 546 slučajeva koronavirusa, dok je preminulo šest osoba, saopšteno je juče iz Instituta za javno zdravlje.

Od početka epidemije u ovoj zemlji koronavirus je potvrđen kod 29.577 građana, a preminulo je 420 ljudi.

U Rumuniji su od poslednjeg preseka potvrđena 9.272 nova slučaja od 36.453 testiranih uzoraka, a u istom periodu od posledica bolesti preminulo je još 160 pacijenata, prenosi Ađerpres.

Ukupan broj registrovanih slučajeva zaraze u Rumuniji u ovom trenutku iznosi 403.123, dok je 9.756 preminulo.

Mađarska je uz današnjih 4.440 novih slučajeva zaraze dostigla broj od 165.901 kovid pozitivne osobe od početka epidemije u zemlji. U poslednja 24 sata preminulo je 96 ljudi, čime je broj smrtnih slučajeva porastao na 3.568.

U Poljskoj je za poslednja 24 časa preminulo 626 osoba, što je treći dan zaredom da ta zemlja prijavljuje preko 600 smrtnih slučajeva, dok su u testovima utvrđena 22.464 novozaražena koronavirusom, saopštilo je danas nove statistike poljsko Ministarstvo zdravlja.

U bolnicama su trenutno 22.643 kovid pozitivna pacijenta, od toga 2.135 u teškom stanju na respiratorima i na raspolaganju za dalje pacijente slobodan ostaje 801 respirator.

Od početka pandemije kovida19 u proleće u Poljskoj koja ima oko 38 miliona stanovnika, do danas se koronavirusom zarazilo 819.262 ljudi, a preminulo je 12.714.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je da će najkasnije u ponedeljak predstaviti plan otvaranja privrede i popuštanja mera u narednim nedeljama i mesecima, ali ministar zdravlja Adam Njedjelski rekao je danas da Poljska još nije izbegla rizik da se mere pooštre i bude uveden tzv. nacionalni karantin, za koji je granica dnevni priraštaj oko 27.000 novozaraženih svakodnevno u toku nedelju dana.

"Rizik da će biti proglašen nacionalni karantin je još veliki i trebalo bi da to imamo na umu. Dnevni priraštaj obolelih se stabilizuje ali i dalje imamo oko 20.000 i više novozaraženih dnevno. Leto i češki primer restrikcija koje su suviše brzo popuštene dao nam je lekciju da se brzo popuštanje odražava na visoke brojeve novozraženih", rekao je ministar Njedjelski u intervjuu za poljski tabloid Super ekspres.

Čak i kad bi se dnevni priraštaji brzo osetno smanjili, po mišljenju ministra, ukidanje sanitarnih mera bilo bi preuranjeno.

U Češkoj koja se nekoliko nedelja u oktobru i novembru držala u vrhu crnih lista zemalja po statistikama dnevni priraštaja novozaraženih i preminulih u preračunu na 100.000 ili milion stanovnika epidemija usporava toliko da vlada danas razmatra da Češka pređe iz najrizičnijeg, petog stepena sa najoštrijim merama stepen niže, a po riziku je na granici sa još manjim, trećim stepenom i neke mere u skladu sa novim epidemološkim sistemom PES popusti.

Tokom četvrtka je na testovima u Češkoj otkriven 6.471 novozaraženi korona virusom, što je za 1.402 manje nego istog dana prošle sedmice, a aktivnih slučajeva je sada nakon nekoliko nedelja prvi put ispod 100.000, konkretno 95.501 od čega je u bolnicama 6.555 kovid pacijenata, dok je pre nedelju dana bilo hospitalizovano preko 7.000 osoba.

Trenutno je u teškom stanju koje iziskuje intenzivnu negu ili respirator 919 pacijenata, a ministar zdravlja Jan Blatni saopštio je da Češkoj neće po svemu sudeći biti potrebne vojne poljske bolnice, u Pragu sa 500 ležajeva i u Brnu sa 300, ali ih neće ukidati do februara i ponudiće te kapacitete kao pomoć drugim zemljama.

U četvrtak je u Češkoj preminulo 59 pacijenata čime je broj žrtava pandemije u Češkoj, koja ima 10,7 miliona stanovnika, porastao od proleća na 6.874.

Vlada će danas na sednici produžiti vanrednu situaciju zbog pandemije, stepen blaže od vanrednog stanja, za šta joj je blagoslov sinoć dao donji dom parlamenta, ali ne na daljih 30 dana kako je tražila vlada, već samo do 12. decembra.

Grčke vlasti preuzeće dve privatne klinike i njihovo osoblje na severu Grčke za lečenje kovid pozitivnih pacijenata pošto su državne bolnice pod pritiskom zbog velikog broja zaraženih i obolelih tokom poslednjih nekoliko nedelja.

Kako je danas saopštilo grčko ministarstvo zdravlja, zatraženo je ranije da se kreveti u privatnim bolnicama stave na raspolaganje javnom zdravstvenom sistemu za lečenje pacijenata sa kovidom19, ali nije nađeno "obostrano prihvatljivo rešenje".

Ministarstvo je saopštilo da je od danas prisiljeno da preuzime dve klinike i njihovo osoblje u u Solunu.

U Grčkoj, koja ima oko 11 miliona stanovnika, potvrđeno je više od 85.200 slučajeva virusa a gotovo 1.350 ljudi je preminulo.

Izvor: Beta, RTS, RTCG, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article