Hrvatska registrovala najveći broj novoobolelih u jednom danu, proglašena vanredna situacija u Makedoniji

Hrvatska, koja je danas prijavila najvići broj novoobolelih u jednom danu od početka epidemije, od ponoći uvodi rigoroznije mere u borbi protiv širenja koronavirusa. U Severnoj Makedoniji u narednih 30 na snazi vanredna situacija.

Unošenje medicinske opreme u Bolnicu Majka Tereza u Skopju, Severna Makedonija Foto: AP Photo/Boris Grdanoski/Betaphoto
Unošenje medicinske opreme u Bolnicu Majka Tereza u Skopju, Severna Makedonija Foto: AP Photo/Boris Grdanoski/Betaphoto

U Hrvatskoj je potvrđeno najviše novoobolelih u jednom danu dosad, njih 3.573, a umrlo je 47 osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze 19.079, među kojima je 1.981 pacijent na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 213.

Od početka epidemije, koronavirus je zabeležen kod 100.410 osoba od kojih se oporavilo njih 80.027, a umrlo 1.304. Testirano je ukupno 667.749 uzoraka.

Hrvatska od ponoći uvodi rigoroznije mere u borbi protiv širenja koronavirusa među kojima su dodatno ograničavanje javnih okupljanja i zatvaranje noćnih klubova.

Tako se broj osoba na javnim okupljanjima ograničava na 25 umesto dosadašnjih 50, na svadbama na 15, sahranama 25, a na privatnim okupljanjima na najviše deset.

Uvodi se i zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 do šest časova. Obustavlja se rad noćnih klubova, automat klubova i kazina, dok ostali ugostiteljski objekti mogu raditi do 22 časa. Takođe su obavezni da na ulazu istaknu najveći broj gostiju, kao i trgovine.

Sportska takmičenja mogu se održavati kao i dosad – bez gledalaca.

Broj prisutnih u bioskopima, verskim objektima, na profesionalnim umetničkim programima i sednicama predstavničkih tela ograničava se na po jednu osobu na četiri kvadratna metra. Mere će važiti do 15. decembra.

Zbog loše epidemiološke situacije, na području Varaždinske županije rigorozne mere su uvedene još u petak, a njima su zabrananjeni javni skupovi i okupljanja napolju više od 20 osoba i okupljanja u zatvorenim prostorima. Privremeno je obustavljen i rad ugostiteljskih objekata uz izuzetak dostave hrane, kao i umetnički programi i slične manifestacije.

Zabranjena su i sportska takmičenja i treninzi u kojima dolazi do fizičkog kontakta.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata od 6.580 testiranih koronavirus potvrđen kod 1.690 osoba, a od posledica kovida19 umrla je 31 osoba, čime je ukupni broj umrlih premašio hiljadu, objavila je danas slovenačka vlada.

Udeo pozitivnih testova je 25,68 odsto, što je manje u odnosu na prethodni dan iako je zbog povećanog obima testiranja otkriveno više infekcija, prenela je Hina.

Ukupan broj registrovanih infekcija od početka epidemije povećao se na 64.270,a broj umrlih od posledica zaražavanja sada je 1.026.

U bolnicama je trenutno 1.219 obolelih od ovog virusa, što je 21 pacijent više u odnosu na prethodni dan, dok je na intenzivnoj nezi 197 težih pacijenata.

Zbog velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika od početka sledeće sedmice se uvodi obavezna testiranja u zdravstvenim ustanovama.

Zdravstveni radnici će se testirati najmanje jednom nedeljno, a vlada je naredila i pripreme za slična testiranja u domovima za starije i nemoćne.

Premijer Janez Janša sinoć je posle kriznog sastanka vlade objavio na Tviteru da su nadležna ministarstva dobila zadatak da najkasnije do 5. decembra pripreme sve za dobrovoljno masovno testiranje na koronavirus antigenskim testovima.

Cilj tog plana je da se utvrdi stepen prokuženosti populacije, onako kako je to uradila Slovačka i što su najavile i neke druge države.

Vlada je produžila na najmanje još nedelju dana sve stroge mere koje su na snazi, a njeni predstavnici veruju da je u zemlji dostignut vrh drugog talasa epidemije.

Oni su izrazili umereni optimizam da će uskoro početi da se smanjuje opterećenost bolnica i broj teških slučajeva s fatalnim ishodom, što bi omogućilo da do popuštanja mera dođe u pretposlednjoj nedelji ove godine.

U protekla 24 časa, kako je danas saopšteno, u Bosni i Hercegovini registrovano je 1.246 slučajeva zaraze, od čega 830 u Federaciji BiH i 416 u Republici Srpskoj.

U istom periodu je prijavljeno 36 smrtnih slučajeva – 16 u Federaciji BiH, a 20 u Republici Srpskoj.

Tokom pandemije je u BiH registrovano 79.182 slučajeva zaraze, a umrle su 2.242 osobe.

Tokom protekla 24 sata, u Crnoj Gori su registrovane 574 osobe zaražene koronavirusom, dok je pet obolelih preminulo. Od početka epidemije registrovana su 30.653 slučaja zaraze i 434 smrtna slučaja.

U protekle dve nedelje samo u Podgorici je registrovano ukupno 3.790 obolelih, a u ovom gradu je na 100.000 stanovnika 2.002 su zaražena

U pokušaju da zaustavi širenje epidemije Vlada Severne Makedonije proglasila je vanrednu situaciju na nivou čitave države tokom narednih 30 dana.

Vlada će predložiti predsedniku da usvoji odluku o angažovanju pripadnika vojske u naporima za odgovor na krizu.

Ministar zdravlja Venko Filipče sastao se u petak sa vlasnicima privatnih bolnica u Skoplju. Oni su pozdravili odluku i rekli da će resurse svojih bolnica staviti na raspolaganje nadležnim organima u sklopu napora države da se izbori sa pandemijom.

Bolnice su gotovo sasvim popunjene, a Ministarstvo zdravlja navodi da su u toku napori da se obezbede dodatni kapaciteti za prijem obolelih od kovida.

Broj novozaraženih i preminulih u Severnoj Makedoniji je i dalje u porastu. Ministar zdravlja saopštio je da je u poslednja 24 sata zaraženo 1.182 osobe, dok je preminulo 25. Od početka epidemije u zemlji je zaražena 53.631 osoba, a preminulo je 1.487.

U Mađarskoj je prethodnog dana od posledica kovida19 preminuo 121 oboleli, čime se broj smrtnih slučajeva od početka epidemije popeo na 3.689.

Registrovano je i 4.397 novozaraženih koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva dostigao je 125.789.

Na bolničkom lečenju nalazi se 7.358 obolelih, dok se 599 pacijenata nalazi na respiratoru.

U Bugarskoj je od poslednjeg preseka sprovedeno 9.786 testova, među kojima je pozitivan rezultat potvrđen u 3.983 slučaja. U istom periodu preminulo je još 129 ljudi.

Na bolničkom lečenju nalaze se 5.942 pacijenta, od kojih su 383 smeštena na odeljenje intenzivne nege.

Albanija je danas prijavila 737 novih slučajeva i 13 preminulih što je manje nego juče kada je registrovan naveći broj zaraženih na dnevnom nivou – 836 i najveći broj preminulih od početka epidemije – 15.

Ukupno je dosad u ovoj zemlji registrovano 32.196 kovid pozitivnih slučajeva i 685 preminulih. Trenutno je 16.042 aktivna slučaja.

U Rumuniji je danas koronavirus laboratorijski potvrđen kod više od devet i po hiljada ljudi. U poslednja 24 sata preminulo je 160 ljudi, čime se ukupan broj preminulih popeo na 9.916.

Uz 9.685 novozaraženih u poslednjem danu broj ukupno kovid pozitivnih je 412.808.

Izvor: Beta, RTS, RTCG, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article