Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo će, sa višenamenskim borbenim avionima Rafal, kupljenima od Francuske, biti najjače u prostoru između Nemačke i Grčke, ocenio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković u Parizu.

On je, na pitanje novinara da li isporuka kupljenih rafala Rafala ide po planu, rekao da bi prvi avioni trebalo da budu isporučeni Hrvatskoj krajem aprila, javlja agencija Hina.

„Na ovaj način dižemo sposobnosti hrvatskog ratnog vazduhoplovstva na novo da, praktično, od Nemačke do Grčke nema nijedne druge države koja će imati snažnije (ratno) vazduhoplovstvo od Hrvatske“, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je u Parizu prisustvovao komemoraciji nedavno preminulom Žaku Deloru, koji je u tri mandata bio na čelu Evropske komisije (1985.-1994).

Nakon komemoracije čelnici zemalja EU i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bili su na neformalnom ručku, a teme su, između ostalog, bile aktualna globalna i bezbednosna situacija, privreda i pripremama za sastanak Evropskog saveta, rekao je Plenković.

Originalni tekst