Hrvati su odlučili da će lik Nikole Tesle definitivno biti na kovanicama evra, a danas se predstavlja i dizajn.

Na svim kovanicama hrvatskog evra podloga će biti „šahovnica“, mapa Hrvatske će biti na novčuću od dva evra, kuna na kovanici od jednog evra, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od pet, dva i jednog centa, piše Telegraf.

Na današnjoj sednici Nacionalnog veća za evro predstavlja se odabrani dizajni nacionalne strane hrvatskih kovanica evra i centa. Sednicom presedava predsednik Vlade Andrej Plenković, a kasnije se očekuju izjave.

Podsetimo, ranije premijer Hrvatske Andrej Plenković oglasio se povodom našeg teksta u kojem Narodna Banka Srbije prvi put ističe da će reagovati i preduzeti mere ako se eventualno lik Nikole Tesle nađe na evrokovanicama.

– Kada Hrvatska usvoji evro na kovanicama će biti dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku – rekao je Plenković na početku sednice.

– Lik Nikole Tesle dobio je najviše glasova. Odabrani motivi su šahovnica, geografska karta, kuna, Nikola Tesla i pismo glagoljice – rekao je.

Na dva evra biće geografska karta, na evro kuna, na 50, 20 centi Tesla, na manjim apoenima centa biće glagoljica.

Prvorangirane predloge prihvatilo je i Veće Unije, rekao je premijer i čestitao autorima Ivanu Šivaku, Stjepanu Pranjkoviću, Ivanu Domagoju Račiću i Maji Škripelj.

Na kovanici od dva evra biće ugraviran i Gundulićev stih „O lijepa, o draga, o slatka slobodo“.

Frka Petešić prezentirao je izgled kovanica i pozdravio autora Ivana Šivaka koji je prisutan na sednici.

– Narodna banka Srbije je mišljenja da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu.

S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga – rekli su za Telegraf Biznis iz NBS.

Evropska unija uči decu da je Nikola Tesla bio Hrvat (FOTO)

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)