Hoti: Vakcina na Kosovo ušla ilegalno, niko ne bi pravio problem da je stigla u redovnoj proceduri

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je sinoć da niko na Kosovu ne bi pravio probleme da je vakcina za kovid19 koja je podeljena u nekim opštinama na severu Kosova ušla u redovnoj proceduri.

 (AP Photo/Visar Kryeziu): Premijer Kosova Avdulah Hoti
Foto: (AP Photo/Visar Kryeziu) / Premijer Kosova Avdulah Hoti

"Imamo briselski sporazum koji nam omogućava formalnu i zvaničnu komunikaciju putem kancelarija za vezu. Da su Srbija i predsednik (Aleksandar Vučić) ozbiljni, koristili bi legalna sredstva za vakcinu i niko ih ne bi zaustavio. Ne postoji državna ni ljudska logika koja bi tražila zabranu vakcina za vakcinaciju određene manjine", rekao je Hoti za KlanKosova.tv.

Hoti je rekao da su vakcine na Kosovo ušle ilegalno.

"Preduzeli smo potrebne radnje i agencije za sprovođenje zakona istražuju načine na koje su ove vakcine ušle", rekao je Hoti.

Hoti je rekao da postoji stalna komunikacija da bi se obezbedila vakcinu protiv kovid19, ali nije mogao da kaže kada se konkretno može očekivati da vakcina stigne na Kosovo.

"Naporno radimo u ovom pravcu, deo smo sporazuma iz kojih ćemo biti snabdeveni sa 20 odsto vakcine, radimo sa Evropskom komisijom da bismo ih obezbedili. Vakcinu ćemo dobiti u istom periodu sa zemljama regiona", rekao je Hoti.

On je naveo da se očekuje da će Kosovo "uskoro dobiti određenu simboličnu količinu za vakcinaciju lekara, hroničnih bolesnika, najugroženijih kategorija", kao i da veruje da će masovna vakcinacija početi u martu i aprilu.

Podsetimo, glavni tužilac u Mitrovici Šućri Sula pre tri dana je izjavio da je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici počelo sa sakupljanjem informacija oko ulaska vakcina protiv koronavirusa iz Srbije u opštinama na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

Kako je Sula tada rekao za RSE, istraga se vodi kako bi se prikupile informacije i utvrdilo da li su farmaceutski proizvodi na Kosovo ušli iz Srbije, ilegalnim kanalima ili ne.

Vlada Kosova prethodno je saopštila da vakcine protiv kovida19 koje su podeljene građanima u severnim opštinama "nisu dopremljene na zakonit način", pozivajući se na informacije Carine i Granične policije Kosova.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar, potom je saopštio za prištinski Indeksonlineda će, prema preporuci predsednika Srbije, početkom januara doneti vakcine i za ostale zajednice na Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 25. decembra da je vakcinacija Fajzer/Biontek vakcinom protiv koronavirusa počela i na severu Kosova za starije osobe.

Po nalogu Vlade Srbije, u pojedinim srpskim sredinama na severu Kosova 25. i 26 decembra vakcinasani su najstariji građani vakcinom Fajzera i BioNTeka koja je stigla u Srbiju. Vakcine su prvo stigle u Leposavić i Kosovsku Mitrovicu, a dan kasnije vakcinacija je počela i u Zvečanu i Zubinom Potoku.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article