Kosovo Onlinedanas 09:10

POCEO SASTANAK VUI - KURTI SA BORELOM I LAJAKOMfoto BETAPHOTO/European Council

Kosovski premijer Aljbin Kurti nije spreman da formira nijednu vrstu Zajednice srpskih optina odvojeno od ostalih taaka sporazuma postignutih tokom prole godine, u Briselu i Ohridu, zbog ega je njegova ideja da se spoje svi sporazumi koje su obe strane ve potpisale i da se nau u jednom dokumentu, kae analitiar Afrim Hoti za Kosovo Online.

Kada takav dokument budu potpisale obe strane, dodaje, onda e Kurti smatrati da je to obavezujue.

Onda bi mogao da ode u EU, SAD ili bilo gde i da kae: da, imamo potpisan sporazum i moemo da idemo napred, navodi Hoti.

Hoti, meutim, objanjava da Beka konvencija o ugovornom pravu precizira procedure i pravila kako meunarodni sporazumi mogu da budu postignuti i kae da prema njenim odredbama, sporazum izmeu zemalja moe da bude postignut bez da bude potpisan.

I to je Evropska unija uzela u obzir, nakon to srpski predsednik Aleksandar Vui nije hteo, i jo odbija, da potpie sporazum jer ne eli da ostavi neto napismeno. Iz perspektive EU, sporazum je obavezujui. I to jeste istina, tako je predvieno Bekom konvencijom, kae Hoti.

Na drugoj strani, ukazuje, Kurti insistira da postoji potpisan dokument kako bi se proizveo pravni obavezujui dokument.

Mada su sa pravne take gledita primenljive obe verzije. Ideja Kurtija dolazi sa praktinog aspekta jer se Srbija due vreme saglasi oko neega ali to ne primeni, smatra Hoti.

w

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. februar 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba italaca Danasa

Klub italaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu vee pre nego to se tampano izdanje nae na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. lanska kartica obezbeuje i preko 50 popusta naih partnera, kao i pozivnice za nae dogaaje i akcije.

Biljana Luki, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima moe da se veruje.

– Biljana Luki, novinarka

Originalni tekst