Holandija iz predostrožnosti privremeno prekinula upotrebu vakcine AstraZeneka

Holandija je iz predostrožnosti prekinula upotrebu vakcine AstraZeneka protiv koronavirusa do 28. marta pošto su prijavljene moguće nuspojave u Danskoj i Norveškoj, za sada bez dokazane veze.

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP
Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

"Na osnovu novih informacija Holandska uprava za lekove preporučuje, iz predostrožnosti i dok se čeka detaljnija istraga, da se suspenduje primena vakcine AstraZeneke" protiv kovida-19, saopštilo je sinoć holandsko Ministarstvo zdravlja.

Primenu vakcine AstraZeneka u četvrtak je prekinula i Norveška iz istog razloga, kao i Island i Danaska, navodeći princip predostrožnosti zbog strahovanja vezanih za stvaranje ugrušaka krvi. Bugarska je isto uradila u četvrtak, a Tajland je odložio svoju kampanju vakcinacije.

U Holandiji za sada nije poznat nijedan slučaj vezan za ugruške krvi, navelo je holandsko ministarstvo, ali je ipak savetovalo osobe koje su dobile vakcinu da kontaktiraju lekara ako osete "neočekivane ili nepoznate" simptome posle tri dana.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da nema razloga da se ne koristi vakcina koju su napravili švedsko-britanska firma AstraZeneka i univerzitet Oksford. AstraZeneka daje uveravanja da je njihova vakcina bezbedna.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article