Putinovo insistiranje na traženju politički isplativijeg vinovnika terorističkog pira u Moskvi podseća na ponašanje bivšeg španskog premijera Hosea Marije Aznara koji je iz čisto izborne računice – parlamentarni izbori su bili na programu par dana posle masakra u Madridu 11. marta 2004. godine – pokušao da pripiše pokolj u španskoj prestonici baskijskoj terorističkoj organizaciji ETA iako je bilo jasno od početka da je Al Kaida stajala iza krvoprolića.

U širenju antizapadnog sentimenta ruskoj propagandnoj mašineriji je neophodno da na svojoj strani ima islamski svet, posebno u njegovom većinskom delu koji predstavljaju suniti. Problem je što je deo sunita zaražen radikalnim islamom i snovima o obnavljanju srednjovekovnih kalifata i u tu svrhu koristi terorizam.

Moskva se po raspadu SSSR-a brže-bolje „oslobodila“ centralnoazijskih republika (Kazahstan, Turkmenistan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan) i pored toga što one nisu pokazivale želju, kao evropske republike SSSR-a, za nezavisnošću. Demografski bum u centralnoazijskim republikama je bio u zaletu u poslednje dve decenije prošlog veka i u Kremlju su shvatali da će Rusija imati probleme sa muslimanima u Ruskoj Federaciji i da joj nije potrebno nekoliko desetina miliona dodatnih muslimana.

Već dugi niz godina se u diplomatskim krugovima prepričava kao anegdota pismo iranskog ajatolaha Homeinija poslednjem lideru SSSR-a Mihailu Gorbačovu u januaru 1989. godine: „Kristalno je jasno da će islam naslediti Rusiju“, poručio je Homeini i pozvao Gorbačova da izvrši masovno konvertiranje Rusa u islam ako želi da sačuva SSSR. Nisu ga poslušali, nisu mu čak ni odgovorili jer nisu bili sigurni da li je Homeini ozbiljno mislio ili se radilo o provokaciji.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 28. MARTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 637

Nedeljnik 637

Post Views: 17

Originalni tekst