KOMPANIJA Meta kažnjena je sa 390 miliona evra zbog kršenja pravila EU o ličnim podacima, saopštila je danas Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) navodeći da je Meta na nezakonit način tražila dozvolu da koristi lične podatke za reklame na Fejsbuku i Instagramu.

ХЛАДАН ТУШ ЗА ЗАКЕРБЕРГА: Мета кажњена са 390 милиона евра због кршења правила о личним подацима

Foto: TAnjug/AP Photo

S obzirom da Fejsbuk i Instagram imaju svoja evropska sedišta u Irskoj DPC ima vodeću ulogu u usklađenosti sa zakonima EU o ličnim podacima.

Kompanija Meta, koja poseduje platforme Fejsbuk i Instagram, ima tri meseca da promeni način na koji dobija i koristi podatke za ciljane oglase, prenosi Bi-Bi-Si.

Iz sedišta kompanije je stigla rakcija u kojoj se kaže da su u Meta “razočarani” i nameravaju da ulože žalbu, ističući da odluka DPC ne sprečava personalizovano oglašavanje na platformama.

Evropski regulator je sasopštio da Fejsbuk i Instagram ne mogu da primoraju svoje korisnike na pristanak pod pretnjom isključenja sa platformi.

Organizacije koje se bave zaštitom privatnosti ocenjuju da je ova odluka velika pobeda jer će Meta morati da pruži korisnicima pravi izbor o tome kako će se njihovi lični podaci koristiti za ciljano onlajn-reklamiranje.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI – Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst