U svetu dolazi do revolucije “zelenih” automobila gde “Tesla” kao proizvođač ubedljivo prednjači.

U narednoj deceniji, ne samo da će se način na koji su napajani i “ožičeni” dramatično promeniti, već mi više nećemo biti ti koji će ih pokretati. Naravno, to važi za svet, ne i za Srbiju.

Istovremeno, kod nas je ponovo potrvđeno da ništa ne može bez kabla. Iz Novog Sada stiže urnebesan prizor gde se automobil marke “Tesla” puni na tradicionalan srpski način.

Kabel je sproveden sa drugog sprata zgrade, pažljivo namešten tako da zaklanja samo pola trotoara i ostavlja prostor za niže pešake, a biciklisti će se već snaći.

Bilo bi lepo da se automobili mogu uneti u stan, ako već nemamo javne punjače.

Ovako će svi stanari zajedno morati da plate punjenje “Tesle” zato što ekonomski tigar gradi puteve kojima ćemo se voziti konjskom zapregom – a urbanisti ne uzimaju u obzir da je u ovim uslovima potrebno dodati sobu za automobil ljudima koji za praznike dolaze iz inostranstva.

Stoga, nemojte kritikovati samo “lenjog”, bahatog vlasnika. Mreža javnih punjača za elektro vozila je očajno nerazvijena.

Istina, Novi Sad nije Tokio, način na koji se automobil vozi nije promenjen te je vlasnik mogao da se provoza do TC “Promenada”, gde je jedini javni punjač za ovog “Teslu”.

Ipak, moguće da je ovakav potez svojevrstan bunt zbog te činjenice, a takođe i apel vlastima da svoju strategiju ulaganja u kompletnu infrastrukturu promeni.

Žele da nam daruju i drugi “Novi Sad na vodi” – a drugog punjača ima samo sa drugog sprata. Evropska prestonica kulture to sebi nije smela da dozvoli.

U celoj Srbiji javnih punjača ima tek 30, dok sa jakim punjenjem od po 175 kilovata, postoje samo na 5 mesta: u Šidu, Subotici, Preševu, Dimtrovgradu i Beogradu.

U našoj zemlju trenutno postoji oko 4.000 električnih ili hibridnih automobila. U poslednjoj godini registrovano je tek oko 100-tinak novih.

A na kraju, nije svaki dan Badnji dan, a “Tesli” sve opraštamo. Njemu je bar, sve dozvoljeno.

Vozač bez pameti šepuri se kroz park u Novom Sadu i izaziva sudbinu dece (VIDEO)

Original Article

(Visited 8 times, 1 visits today)