EPA-EFE/Francisco Guasco

Revolucionarni hirurški nož koji prepoznaje tumore može da dijagnostikuje rak materice u roku od nekoliko sekundi, i mogao bi da omogući hiljadama žena da brže dobiju dijagnozu i spasu život, piše Gardijan.

Rak materice je četvrti najčešći karcinom kod žena i godišnje, u Velikoj Britaniji, pogađa njih oko devet hiljada. Ipak, otkriveno je da je samo oko 10% onih sa simptomima koje su podvrgnute biopsiji. Sada su stručnjaci sa Imperijal koledža u Londonu otkrili da iКnife, uređaj koji se već koristi za lečenje raka dojke i mozga, može precizno otkriti prisustvo raka endometrijuma.

„iKnife je pouzdano dijagnostikovao rak endometrijuma za nekoliko sekundi, sa dijagnostičkom tačnošću od 89%, minimizirajući kašnjenja za žene dok čekaju histopatološku dijagnozu”, naveo je tim istraživača u časopisu Cancers.

Nož koristi električne struje da razlikuje kancerogeno i zdravo tkivo, analizirajući isparenja nakon biopsije, kada je tkivo uklonjeno iz materice.

Istraživači su rekli da je njegova efikasnost dokazana korišćenjem uzoraka tkiva biopsije od 150 žena sa sumnjom na rak materice. Tim planira da pokrene veliko kliničko ispitivanje, što bi moglo dovesti do toga da njegova upotreba postane široko rasprostranjena.

Atena Lamnisos, izvršna direktorka dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka „Eve Appeal” koja je finansirala istraživanje, rekla je: „Čekanje na rezultate testa je stresno – posebno ako se tim testom želi otkriti da li imate rak ili ne. Кada čujete da je reč na slovo r čak i mogućnost, dani ne mogu da prođu dovoljno brzo dok vam lekar ne pojasni sve.”

Među simptomima raka materice je i krvarenje u postmenopauzi.

„Postoji mnogo razloga za abnormalno vaginalno krvarenje nakon menopauze – rak materice je samo jedan od njih a mogućnost da se obezbedi test koji odmah i tačno daje dijagnozu raka može da napravi tako dobru razliku. Ovo istraživanje ima potencijal da otvori vrata bržoj dijagnozi, a za 90% žena sa krvarenjem u postmenopauzi koje ne ukazuje na rak – zaista efikasan način da se smire”, dodala je Lamnisosova.

Profesor Sadaf Gaem-Magami, koji je vodio istraživanje na Imperijal koledžu u Londonu, rekao je da bi postavljanje dijagnoze u roku od nekoliko sekundi moglo omogućiti ženama za koje je potvrđeno da imaju rak, da započnu lečenje ranije, dok bi one za koje se smatra da su zdrave izbegle nedelje anksioznosti.

„Sa njegovom visokom dijagnostičkom tačnošću od 89% i pozitivnom prediktivnom vrednošću od 94%, čovek bi mogao odmah da uveri osobu u veoma malu verovatnoću da će imati rak ako je rezultat negativan i ubrzati dalje testove i skeniranje i lečenje ljudi čije biopsije pokazuju prisustvo raka”, objasnio je profesor Gaem-Magami.

Originalni tekst