Hiljade žena i muškaraca obučenih u crno okupilo se danas na sahrani dvanaestoro dece u Maždal Šamsu, ubijene dan ranije u raketnom napadu na taj grad na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom.

Pogrebna procesija počela je u 10.00 sati po lokalnom vremenu i mali beli kovčezi su nošeni kroz ulice grada, a mladi ljudi su nosili vence i fotografije svojih ubijenih rođaka i prijatelja, preneli su izraelski mediji.

Žene u abajama su plakale dok su stavljale cveće na kovčege te dece, koja su igrala fudbal u vreme tragedije, javio je novinar Frans presa iz Maždal Šamsa u kojem živi oko 11.000 stanovnika.

Izraelska vojska je saopštila da je raketa koju je iz Libana ispalio proiranski ekstremistički Hezbolah bila iranske proizvodnje sa bojevom glavom od 50 kilograma i da je eksplodirala na fudbalskom igralištu.

Neki stanovnici su bili obučeni u tradicionalnu drusku nošnju, žene su belim velovima pokrile usta, a muškarci imali turbane obavijene u belo.

Na sahranu su došli i izraelski ministri na koje su ožalošćeni vikali da „nemaju stida“, jer su se prvi put pojavili posle devet meseci napada Hezbolaha.

„Napustili ste nas na devet meseci i sada ste ovde. Nemate srama. Otišli su da igraju fudbal i nisu se vratili“, vikao je jedan čovek u povorci na izraelske ministre ekonomije i ekologije. Na sahranu su došli i opozicioni poslanici.

„Svaku noć, svaki dan, svaki minut smo brinuli. Tako je bilo deset meseci“, rekla je medicinska sestra koja se Frans presu predstavila samo kao Lait.

Ona je rekla da je razmena vatre bila gotovo svakodnevna između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske od početka rata Izraela i palestinskog islamističkog Hamasa 7. oktobra.

Lokalne vlasti su rekle da su poginula deca od 10 do 16 godina, a da ih je 30 prebačeno u bolnice.

Hezbolah je saopštio da napada Izrael u znak podrške svom savezniku Hamasu i Palestincima u Gazi.

Post Views: 8

Originalni tekst