Hiljade Belorusa demonstrira protiv Lukašenka, više desetina uhapšenih

Hiljade Belorusa danas su izašle na nove demonstracije širom zemlje protiv dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka, tražeći njegovo povlačenje s vlasti.

Protest u MInsku Foto: AP photo/Betaphoto
Protest u MInsku Foto: AP photo/Betaphoto

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je policija uhapsila najmanje 65 osoba, uglavnom u Minsku, do 14.00 po centralnoevropskom vremenu, prenosi Frans pres.

Kao i ranijih nekoliko nedelja, demonstranti su se prvo okupljali u manjim grupama u raznim delovima glavnog grada.

Dopisnik agencije Frans pres iz Minska javio je da je bio svedok hapšenja tri osobe i da je video kako policija rastura i grupe od 10 do 15 demonstranata.

Policija je patrolirala ulicama u neobeleženim vozilima kako bi uočila demonstrante.

Uoči protesta u Minsku, policija je jutros postavila vodene topove u centru grada i blokirala prilaz glavnim trgovima, metro stanicama i državnim institucijama.

Pristup aplikacijama za dopisivanje onemogućen je širom zemlje.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, rekla je da je svaki protest "podsetnik da se Belorusi neće predati".

"Nećemo dozvoliti kršenje naših prava ni zatvarati oči pred zločinima", navela je Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle više od tri i po meseca.

Najmasovniji protesti održavaju se nedeljom kada na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je, po pisanju svetskih agencija, bilo i 200.000 ljudi.

Od početka demonstracija u avgustu, najmanje četiri osobe su umrle ili na protestu ili posle hapšenja. Uhapšeno je više od 20.000 demonstranata, od kojih su hiljade pretučene, navode grupe za zaštitu ljudskih prava.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article