Fotografija: Nebojša Babić

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil izjavio je da su SAD “vrlo pažljivo” posmatrale aktivnosti direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina i da su zaključile da je Vulin nije neko koga žele vide u SAD, niti da imaju konatke sa njim, prenosi N1.

Hil je prilikom posete arheološkom lokalitetu “Belo brdo” u Vinči rekao da su sankcije Vulinu uvedene kako bi se zaštitile Sjedinjene Države, a podrazumevaju da Vulinu ne može da bude odobrena američka viza, niti da on može da sklapa poslovne ugovore u toj zemlji.

„Svestan sam da mnogi ljudi na ovo gledaju mnogo šire i dublje, kao na odnos Srbije i Amerike, i pitaju se da šta onda ovo znači u pogledu relacija dve zemlje. Moje lično mišljenje jeste da su odnosi Srbije i Amerike dobri, i želimo da postanu još bolji“, naglasio je Hil.

On je dodao da je Srbija jasno stavila do znanja da želi da nam se pridruži Zapadu.

On je naglasio da to koliko će Srbija odmaći u tome zavisi od nje same i da Sjedinjene Države žele da pomognu i budu deo tog procesa.

„Srbija želi da nam se pridruži na Zapadu, ali nismo stekli utisak da gospodin Vulin želi da doprinese tome, i na osnovu nama dostupnih informacija uveli smo mu sankcije“, objasnio je Hil.

Američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije Vulinu zbog, kako su naveli, veza sa organizovanim kriminalom, trgovinom narkoticima, zloupotrebe javne funkcije čimeje omogućio Slobodanu Tešiću izvoz oružja, kao i širenje „malignog uticaja“ Rusije.

Originalni tekst