“Heroj, junak, najvažnija ličnost…”: TV nastavnik istorije šokirao javnost lekcijom o Milanu Nediću, takvih reči nema ni u jednom udžbeniku

0
74
Foto: Screenshot YouTube

Pandemija koronavirusa zatvorila nas je u kuće i osim brojnih briga, donela i priliku da čujemo lekcije iz brojnih predmeta tokom “učenja na daljinu” u organizaciji Ministarstva prosvete.

Tako su svi koji su gledali RTS 3 i lekciju o Drugom svetskom ratu, mogli da čuju mnogo lepih reči o Milanu Nediću kojih nema ni u jednom istorijskom udžbeniku.

Profesor Milojko Hadžić već sa prvim spominjanjem Milana Nedića iznosi nekoliko upečatljivih komplimenata na račun generala – “najvažnija osoba na teritoriji Srbije”, “čuveni general iz Drugog svetskog rata, veoma poznati heroj i značajna figura”.

On dalje govori o ponudi okupatora koju je Nedić odbio.

“Više puta je odbio ponuđenu čast (kakva čast može biti bilo kakva ponuda okupatora prim. aut), ali čuvši za zlodela u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, misleći da će moći da pomogne bar koliko-toliko, Milan Nedić je 29. avgusta 1941. prihvatio da formira vladu nacionalnog spasa, iako je najverovatnije znao da bilo kakva saradnja sa okupatorom neminovno vodi takođe njegovoj propasti”, rekao je u kameru profesor istorije.


Nije prošlo mnogo i dok su učenici još uvek zevali gledajući u televizor, razvila se rasprava o “rehabilitaciji” dokazanog – i istorijski i sudski – kvislinga i saradnika okupatora.

Da nije u pitanju “državna rehabilitacija”, govore i istorijski udžbenici napisani za učenike osmog razreda. Svi udžbenici imaju isti sadržaj, a jedino se može razlikovati interpretacija i ona ne sme odstupati od nastavnog plana i programa.

“Sredinom 1941. godine u Srbiji je uspostavljen kvislinški režim oličen u Vladi narodnog spasa, a za njenog predsednika postavljen je Milan Nedić. Slično maršalu Petenu u Francuskoj, Nedić je bio istaknuti komandant u Prvom svetskom ratu, načelnik generalštaba jugoslovenske vojske i popularan u narodu. Da bi sprečio ustaničke napade na Nemce, jer su izazivali masovne odmazde, osnovao je Srpsku državnu stražu (“nedićevce”) i Specijalnu policiju koja je surovo progonila komuniste i antifašiste. Sa druge strane njegova vlada je prihvatila u Srbiji oko 400.000 izbeglica iz Nezavisne Države Hrvatske i sa Kosova i Metohije, iz Slovenije i iz drugih delova zemlje…”, piše u udžbeniku.

Nekoliko strana kasnije jasno piše da je uspostavljena “kvislinška vlada” i dodaje se da su “osim Nedića, sa okupatorom sarađivali i Ljotićevci i četnici Koste Milovanovića Pećanca”.

Foto: Udžbenik iz istorije za učenike osmog razreda

Dakle, ovakva lekcija iz istorije, u kojoj se Nedić svrstava u grupu “heroja, junaka i najvažnijih ličnosti na teritoriji Srbije” ne postoji u udžbenicima i plod je lične interpretacije profesora Milojka Hadžića.

To što je profesor tako interpretirao određeno gradivo na Javnom servisu zapravo je pokazatelj koliko je rad sa decom delikatna stvar i kako je lako dovesti ih u zabludu iz ličnog hira ili neznanja, grubo kršeći nastavni plan i program.

Bilo kakva revizija uloge istorijski i sudski dokazanih kvislinga i saradnika okupatora je nedopustiva.

Profesor Hadžić od ranije je poznat javnosti po navodnoj umešanosti u fizičke obračune sa roditeljima, o čemu su pisali mediji, a u internet bespućima nosi i nadimak “najjačeg profesora istorije” jer se u slobodno vreme bavi i bodibildingom, o čemu, prema njegovim rečima, često govori i učenicima.

Od toga kako se radi benč pres, važnije je da učenici znaju da razlikuju kvislinge i “heroje”, “junake” i “najvažnije ličnosti na teritoriji Srbije”.

Original Article