EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Ultra-desničar i obožavalac Trampovog lika i dela Havijer Milei pobrao je najviše glasova na preliminarnim predsedničkim izborima u Argentini. Na preliminarnim izborima učestvovali su predstavnici svih partija, i smatraju se glavnim pokazateljem potencijalnih rezultata na izborima zakazanim za 22. oktobar. Osvojivši 30% glasova nadjačao je sve etablirane kandidate i nadmašio sva očekivanja, piše BBC.

Preliminarni izbori u Argentini razlikuju se od onih u drugim zemljama jer nisu striktno ograničeni na članove stranaka, već su otvoreni za sve one koji imaju pravo glasa na predsedničkim izborima. Takođe, bitno je napomenuti i da je glasanje obavezno, pa se stoga veruje da ćei 22. oktobra rezultati biti identični. Iako su inicijalna istraživanja javnog mnjenja ukazivala da Milei zaostaje za ministrom ekonomije Serhiom Masom i konzervativnom kandidatkinjom Patrišom Bulrih, nakon više od 97% prebrojanih glasova utvrđeno je da Milei prednjači sa 30,06%.

Svojim izrazitim anti-establišment stavovima oduševio je argentinske glasače koji su ljuti na sadašnju (ali i prethodne) vladu zbog neuspešnog rešavanja ekonomske krize. Međugodišnja inflacija skočila je iznad 115%, svaki četvrti Argentinac živi u siromaštvu, a lokalna valuta pezos srozala se do te mere da su fudbalski navijači susednih zemalja počeli posprdno da cepaju argentinske novčanice. 

Sve to poslužilo je Mileiu kao povod za niz napada na etablirane političke rivale. Prilikom govora održanog nakon preliminarnih izbora, Milei je svojim pristalicama rekao da su “uspeli da izgrade jednu konkurentnu alternativu koja će staviti tačku na parazitsku, lopovsku, beskorisnu političku kastu“. 

Ovaj 52-godišnjak izjavio je kako će, bude li izabran, ukinuti argentinsku centralnu banku, pezos zameniti američkim dolarom i privatizovati državne firme gubitaše. Pomalo u maniru bivšeg brazilskog ultra-desničarskog lidera Žaira Bolsonara, gospodin Milei takođe predlaže i popuštanje kontrole naoružja. 

Milei se nametnuo i kao glasnogovornik ideje o zabrani aborutsa, obećavši „da će zaštititi živote dece od začeća“. Osporava i seksualno obrazovanje u školama, optužujući ga da želi da unušti “tradicionalne porodične vrednosti”, a negira i postojanje klimatskih promena. 

Odeven u kožnu jaknu, sa dugim vulverinskim zulufima, Milei je provokativan i sklon beskrupuloznom napadanju “levice”. Njegov neočekivano dobar učinak na predizborima – 10% više od onoga što su prognozirale ankete – doveo je do još veće destabilizacije pezosa, pa je tako u međuvremenu zvanični kurs opao za skoro 18 odsto.

Mileijeve pristalice ekstatično su proslavile uspeh svog lidera. „Mi smo prava opozicija, mi smo jedini koji želimo stvarnu promenu. Nema nove Argentine sa starim ljudima zbog kojih je sve i propalo, zapamtite to”, rekao je Milei.

Kandidati koji su zauzeli drugo i treće mesto, Patriša Bulrih i Serhio Masa, pokušaće da što više da podignu svoj rejting pred početak prvog kruga predsedničkih izbora. Drugi krug u kom će se suočiti dva kandidata s najviše prikupljenih glasova zakazan je za 19. novembara, naravno pod uslovom da niko u prvom krugu osvoji apsolutnu većinu. A sa manje od 4% razmaka između tri glavna kandidata, drugi krug čini se veoma izvesnim.

Argentina nije prva zemlja u tom regionu gde su antirežimski kandidati uzburkali političku scenu.

Nezavisni kandidat Rodolfo Ernandez je dobio najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Kolumbiji 2022. godine, ali je u drugom krugu izgubio u tesnoj trci protiv bivšeg levičarskog pobunjenika Gustava Petra.

U Čileu je Hoze Antonio Kast, kandidat krajnje desnice, pobedio u prvom krugu 2021, ali je u drugom poražen od Gabrijela Borića, bivšeg studentskog lidera i levičara poreklom iz Hrvatske.Obožavaoci bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara nisu prihvatili rezultate predsedničkih izbora iz 2022. godine, gde je on izgubio od Luiza Inasija Lule da Silve, te su upali u brazilski Kongres nekoliko dana pošto je novi predsednik položio zakletvu 1. januara ove godine.

Originalni tekst