Na današnji dan 1961. godine, u Sarajevu je rođen Hajrudin Hari Varešanović, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih kantautora i najboljih pop pjevača izuzetnih vokalnih sposobnosti.

Estradnu karijeru započeo je krajem 1970-ih u sarajevskoj grupi „Ambasadori“, da bi je nastavio u grupi “Zov”. Kao frontmen grupe postigao je veliki uspjeh s pjesmom “Golubica”. Sredinom 1980-ih njegova nova grupa „Hari Mata Hari“ počinje pohod na jugoslavenske top ljestvice, što im uspjeva zahvaljujući, prije svega, romantičnim ljubavnim baladama kao: “Ja te volim najviše na svijetu”, “Strah me da te volim”, “Javi se”, a u dijelu svojih hitova koristi i lokalni kolorit i elemente sredine iz koje potječe, koje uspješno kombinira s tekstovima svog dugogodišnjeg saradnika Fahrudina Pecikoze (“Prsten i zlatni lanac”, “Sjeti se ljeta”).

Milionski tiraži ploča, svejugoslavenska popularnost i nadasve kvalitetan muzički proizvod obilježili su vrijeme kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih godina, kad je grupa “Hari Mata Hari” slovila za apsolutni vrh domaće zabavne i pop muzike.

Hajrudin Hari Varešanović je zajedno s grupom “Hari Mata Hari” četiri puta nastupao na nacionalnim izborima za Pjesmu Evrovizije. Prvi put se pojavio na jugoslavenskom izboru 1986. godine u Prištini s pjesmom “U tvojoj kosi”, s kojom je zauzeo peto mjesto, a godinu kasnije, 1987. na izboru u Beogradu njegova “Nebeska kraljica” zauzela je 14. mjesto.

Godine 2006., Hajrudin Hari Varešanović, direktni kandidat i predstavnik Bosne i Hercegovine na Eurosongu u Atini, s pjesmom “Lejla” izborio je treće mjesto. “Lejla” je ljubavna balada s karakterističnim elementima bosanske sevdalinke, u kojoj u potpunosti do izražaja dolaze Harijeve glasovne sposobnosti.

The post HARI SLAVI 63. ROĐENDAN: Najbolji pjevač romantičnih balada appeared first on Express.

Originalni tekst