OKO 200 miliona Amerikanaca na udaru je oštre zimske oluje koja je uoči prazničnog vikenda izazvala najmanje 12 smrtnih slučajeva.

ХАОС У АМЕРИЦИ: Снажна зимска олуја однела 12 живота, милиони без струје, саобраћај у колапсу (ФОТО)

Foto: AP

Više od 1,5 miliona ljudi je ostalo bez struje, a u petak su otkazane hiljade letova, prenosi Si-En-En.

Zbog oluje je u Americi u petak otkazano više od 5.700 letova, a otežani su rad i redovne operacije na aerodromima širom zemlje.

U četvrtak je otlazano oko 2.700 letova, a danas u prvim satima dana već je otkazno više od 1.000 letova, navodi se u saopštenju veb sajta za praćenje avio saobraćaja Flajt aver.

Brzi putnički vozovi Amtrak otkazuju na desetine redovnih linija zbog čega su desetine hiljada Amerikanaca sprečene da putuju tokom božićnih praznika.

Ogromna oluja se proteže od Teksasa do kanadskog Kvebeka, na teritoriji od preko 3.200 kilometara.

Najsnažnija vremenska nepogoda se osetila u Kanadi, a Ontario i Kvebek su se našli na udaru arktičke zime uz nestanke električne energije u domaćinstvima više stotina hiljada ljudi.

U većem delu zemlje, od Britanske Kolumbije do Njufaundlenda na snazi su upozorenja na ekstremno niske temperature i zimsku oluju.

Američka Nacionalna meteorološka služba saopštila je da su raširene vremenske nepogode razlog najvećeg broja zimskih meteoroloških upozorenja ikada izdatih.

Određeni broj smrtnih slučajeva povezanih sa olujom uključivao je saobraćajne nesreće i zastoje na saobraćajnicama.

Problemi sa saobraćajem su prijavljeni širom zemlje s obzirom na manjak raspoloživih vozača-operatera snežnih grtalica i drugih komunalnih vozila za rasčišćavanje snega, kojih nema dovoljno zbog niskih nadoknada za takve poslove.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst