U najvećem derbiju hrvatskog sporta Hajduk iz Splita je savladao Dinamo iz Zagreba rezultatom 2:0. To je doprinelo euforiji navijača koji su dočekali svoju ekipu u Splitu a ujedno je izazvan bes i gnev kod poraženih Zagrepčana.

Nakon meča, usledili su incidenti a hrvatska policija je imala pune ruke posla. Nezadovoljni navijači Dinama, Bed Blu Bojsi, upali su u studentski dom “Stjepan Radić” u Zagrebu.

Junak utakmice je bio Marko Livaja sa golom i asistencijom, ali se u centru pažnje i on našao iz nefudbalskih razloga.

Dok su proslavljali trijumf njega su navijači Hajduka nosili na ramenima i zajedno zapevali „Mrzim Dinamo, mrzim Dinamo, srpsko ime to”.

Slavlje uz šovinističku parolu Torcide

Hajduk je uspeo da preskoči najljućeg rivala iz Zagreba na tabeli i preuzme treće mesto, a bila je ovo ujedno i peta uzastopna pobeda za Splićane.

Među navijačima Hajduka je očekivano došlo do euforije, a mnogi žitelji Splita su se uputili na aerodrom da bi pozdravili heroje.

Očekivano najviše pažnje privukao je Marko Livaja, najbolji fudbaler Splita zbog kog je čitavog leta trajala akcija navijača „Livaja ostani“. On je postigao gol u 60. minutu, da bi u sudijskoj nadoknadi pogodak postigao Sahitija.

Igrači i navijači su se uputili na „Poljud“ gde se slavio trijumf, a tamo ih je dočekala još jedna velika grupa navijača, prenosi Nova.rs.

U jednom trenutku se Livaja našao na ramenima navijača, a onda i sam zapevao.

– Mrzim Dinamo, mrzim Dinamo, srpsko ime to – vređali su zajedno igrači i navijači.

Reč je o jednoj od najčešćih parola Torcide.

Bed Blu Bojsi napali studente

Incident se dogodio i u Zagrebu. Nakon derbija huligani su upali u paviljone studentskog centra i fizički napadali studente, preneo je „Index.hr”.

Iz policije u Zagrebu potvrdili su da su izašli na teren u studentski dom, ali nema zvaničnih informacija o intervenciji.

Interventna je stigla sa nekoliko kombija, neki su bili označeni, a neki nisu.

Kako su objasnili za „Jutanji list“ studenti, pripadnici navijačke grupe Bed Blue Boys koja je najvatrenije jezgro simpatizera Dinama preskakali su ogradu doma, upadali u paviljone i tražili studente kako bi ih pretukli.

Po nepotvrđenim podacima, napali su nekog ispred devetog paviljona. Policija je viđena i pred šesti paviljonom, a navodno je uhapšeno između 10 i 15 osoba.

I na Fejsbuk grupama hrvatskih studenata se navodi da su hrvatski huligani ušli u dom.

Govorimo o scenama izvan terena ali utisak je da se ovo često dešava u Hrvatskoj.

Bez ikakve namere da generalizujemo, nacionalistički vokabular sa primesom šovinizma ništa dobro neće doneti. Ne tako davno bili smo rođena braća i živeli u istoj zemlji.

Ovim načinom slavlja se samo podstiču tenzije, umesto dobrosusedskog odnosa koji bi trebao da vlada među Srbima i Hrvatima. Ipak, radi se o pojedincima, kojih ima i u Srbiji kao u Hrvatskoj.

Reč je o huliganima koji su tu da seju seme besmislene mržnje, zlobe i inata. Dinamo najjednostavnije rečeno znači moć.

Izvor: Nova.rs

Srbi i Hrvati su se toliko nat*urivali da je IMDb zabranio ocenjivanje filma „Dara iz Jasenovca“

Original Article