Delegacija palestinskog islamističkog pokreta Hamas  danas u Egiptu razgovara o predloženom sporazumu o primirju u Pojasu Gaze, dok Izrael,  uprkos međunarodnim upozorenjima, preti kopnenom ofanzvom na prepuni tamošnji grad Rafu.

Smrtonosni izraelski napadi sprovedeni su i danas širom palestinske Gaze, posebno u tom prenaseljenom južnom gradu – kažu bolnički izvori i očevici.

Posle gotovo sedam meseci razornog rata, ponuda na stolu je 40-dnevna pauza izraelske ofanzive u Gazi i oslobađanje palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje talaca kidnapovanih tokom napada Hamasa 7. oktobra na južni Izrael, što je izazvalo rat.

Delegacija Hamasa koju predvodi Halil al Haja, „broj dva“ u političkom ogranku u Gazi, stigla je u Egipat, rekao je zvaničnik Hamasa, dodavši da bi prva runda pregovora trebalo da počne popodne u prisustvua delegacija Katara, Egipta i SAD – država posrednika.

Ranije je sajt Aksios preneo da će tim pregovorima u Kairu prisustvovati šef Centralne obaveštajne agencije  SAD (CIA) Vilijams Berns (William Burns).

Egipatski mediji su javili da su egipatski posrednici „postigli konsenzus o većini tačaka“, a neimenovani zvaničnik Hamasa da još treba rešiti nekoliko.

Palestinski pokret na vlasti u Pojasu Gaze od 2007. godine nagovestio je u petak da ide u Kairo „u pozitivnom duhu“ da bi nastavio razgovore o ponudi primirja sa Izraelom i „postigao sporazum“.

Države-posrednice skoro nedelju dana čekaju odgovor Hamasa na novu ponudu primirja.

Hamas je u petak rekao da je „odlučan“ da postigne „potpuni prekid izraelske agresije“, „povlačenje“ izraelskih snaga iz Gaze i „ozbiljan aranžman za razmenu“ Izraelaca talaca za zarobljene Palestince.

Izrael odbija konačan prekid vatre, insistirajući na izvođenju kopnene ofanzive na Rafu koja je, kako govori, poslednje veliko uporište islamističkog pokreta, ali gde je i više od milion Palestinaca, većina raseljena zbog rata.

„Učinićemo ono što je neophodno da pobedimo neprijatelja, uključujući i u Rafi“ – ponovio je ove nedelje izraelski premijer Benjamin Netanjahu, potvrdivši svoju nameru da ofanzivu pokrene „sa ili bez sporazuma“ o primirju.

Za Hosama Badrana, člana političkog krila Hamasa, cilj izjava Netanjahua o napadu na Rafu „očigledno je poništavanje svake mogućnosti sporazuma“ o primirju.

SAD, veliki saveznik Izraela, više puta su izrazile protivljenje tom napadu.

Post Views: 36

Originalni tekst