Hamas je saopštio je da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva te militantne grupe, „kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre“, prenosi N1.

U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu palestinske grupe ističe se da je ta grupa predlog prihvatila „u pozitivnom duhu“, da bi se „obezbedio sveobuhvatan prekid vatre, okončala agresija, ukinula opsada i razmenili zarobljenici“, prenosi Al Džazira.

„Time bi se završila agresija na naš narod, osigurala bi se pomoć, skloništa i rekonstrukcija, ukinula opsada Pojasa Gaze i postigla razmena zarobljenika“, dodaje se.

Hamas je poručio i da ceni ulogu Egipta i Katara, kao i „svih zemalja koje žele da zaustave brutalnu izraelsku agresiju na palestinski narod“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije da SAD razmatraju odgovor Hamasa i da će o tome razgovarati sa izraelskim zvaničnicima kada u sredu bude posetio Izrael.

Katarski premijer Abdulrahman al-Tani rekao je da je Hamasova reakcija na najnoviji međunarodni plan o oslobađanju talaca i primirju u Pojasu Gaze bila „generalno pozitivna“, dodajući da je optimista.

U izradi predloga učestvovali su Katar, Egipat, SAD i Izrael, čiji su se predstavnici sastali u Parizu.

Post Views: 24

Originalni tekst