(Beta) – Palestinski Hamas je predložio plan primirja koje bi trajalo četiri i po meseca i dovelo do kraja rata, u odgovoru na predlog koji su prošle nedelje sačinili katarski i egipatski posrednici uz podršku SAD i Izraela, javljaju danas izraelski mediji.

Sudeći po nacrtu dokumenta u koji je uvid imao Rojters, Hamasov kontrapredlog predviđa tri faze od kojih bi svaka trajala 45 dana.

Tokom primirja ta ekstremistička organizacija bi razmenila preostale izraelske taoce otete 7. oktobra u napadima na jug Izraela za palestinske zatvorenike.

Uz to bi počela obnova Gaze, izraelske snage bi se potpuno povukle i razmenili bi se posmrtni ostaci preminulih i ubijenih.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken stigao je protekle noći u Izrael posle sastanka sa liderima posredničkih zemalja Katara i Egipta u okviru najozbiljnijeg diplomatskog nastojanja do sada da se postigne duže primirje.

Na osnovu Hamasovog kontrapredloga sve izraelske žene taoci, muškarci mlađi od 19 godina, starije i bolesne osobe, bi se razmenile tokom prvih 45 dana u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece iz izraelskih zatvora.

Preostali taoci muškarci oslobodili bi se u drugoj fazi i posmrtni ostaci u trećoj.

Pred kraj treće faze Hamas bi očekivao da strane postignu dogovor o okončanju rata.

Hamas teži oslobađanju 1.500 zatvorenika, od kojih bi trećinu izabrao sa liste osuđenih na doživotnu kaznu.

Tokom primirja bi se takođe povećala isporuka hrane i druge pomoći civilima u Gazi, a zahteva se da na tu teritoriju ulazi 500 kamiona dnevno koji bi donosili humanitarnu pomoć.

Veruje se da je u Gazi zatočeno više od 130 talaca, od ukupno oko 250 otetih na jugu Izraela u napadima Hamasa 7. oktobra. Kako je sinoć objavljeno 31 oteta osoba nije više živa.

Post Views: 26

Originalni tekst