Hamas je predložio plan prekida vatre, koji bi utišao oružje u Gazi na četiri i po meseca, što bi dovelo do kraja rata, kao odgovor na predlog koji su prošle nedelje uputili katarski i egipatski posrednici, a podržale SAD i Izrael, prenosi Reuters.

Prema dokumentu u koji je Reuters imao uvid, kontrapredlog Hamasa predviđa tri faze, od kojih bi svaka trajala 45 dana.

Tim predlogom bi bila obuhvaćena razmena preostalih izraelskih talaca otetih 7. oktobra za palestinske zatvorenike. Rekonstrukcija Gaze bi počela, izraelske snage bi se kompletno povukle, a razmenjeni bi bili i tela i posmrtni ostaci.

Sekretar SAD Entoni Blinken stigao je tokom noći u Izrael, nakon sastanka sa posrednicima Katara i Egipta u najozbiljnijoj diplomatskoj nameri u ratu do sada, usmerenoj na postizanje produženog primirja. Detalji Hamasove kontraponude nisu ranije saopšteni, prenosi N1.

Prema kontrapredlogu Hamasa, svi izraelski ženski taoci, muškarci mlađi od 19 godina, stari i bolesni bili bi oslobođeni tokom prve faze u zamenu za palestinske žene i decu u izraelskim zatvorima.

Preostali muški taoci bili bi oslobođeni tokom druge faze, a posmrtni ostaci tokom treće.

Do kraja treće faze, Hamas očekuje da bi dve strane postigle dogovor o kraju rata.

Grupa, koja vlada Gazom, navela je u dodatku na predlog da želi oslobađanje 1.500 zatvorenika, od kojih bi trećinu odabrala sa liste Palestinaca osuđenih na doživotne kazne u Izraelu.

Primirje bi takođe povećalo protok hrane i druge pomoći civilima u Gazi, koji se suočavaju sa glađu i velikim nestašicama osnovnih potrepština.

Izrael je počeo vojnu ofanzivu na Gazu, nakon što su militanti Hamasa ubili 1.200 ljudi i oteli 253 taoca u južnom Izraelu 7. oktobra.

Ministarstvo zdravlja u Gazi reklo je da je najmanje 27.585 Palestinaca ubijeno, a da se strahuje da mrtvih ima još hiljade.

Post Views: 63

Originalni tekst