Gutereš: Svet se suočava sa egzistencijalnim pretnjama

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je danas svetske lidere da se svet suočava ne samo sa vanrednom situacijom zbog kovida-19 i najgorom ekonomskom krizom u poslednjih skoro sto godina, već i sa "egzistencijalnim pretnjama" po klimu i biodiverzitet, i mogućnost da najveće ekonomije, Sjedinjenih Američkih Država i Kine, podele svet na dva dela.

AP Photo/Richard Drew: Antonio Guteres
Foto: AP Photo/Richard Drew / Antonio Guteres

Obraćajući se učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu koji se održava onlajn, šef UN je rekao je da čovečanstvo ne želi da se ponovi "tragedija i kriza" iz 2020. Ukazao je na mnogobrojne poteškoće sadašnjeg sveta, poput nedostatka konsenzusa u upotrebi sajber-prostora i rastućih rizika od nuklearne i hemijske proliferacije.

"U 2021. godini moramo da se bavimo ovim poteškoćama i vratimo svet na pravi put", rekao je.

Govoreći o Kovidu-19 on je upozorio da bogate države greše misleći da će biti bezbedne ako vakcinišu svoje građane i zapostave zemlje u razvoju.

Gutereš je rekao da vakcine moraju da budu "svetsko javno dobro" i dostupne svima po pristupačnim cenama. On je pozvao da se svi pozabave nejednakostima koje je pandemija samo povećala.

Pozvao je i na likvidnost kako bi se izbegla neplaćanja duga u mnogim srednjim i manje razvijenim zemljama, ublažavanje duga zemljama kojima je to potrebno, nova posebna prava u korist zemalja u razvoju, mere za smanjenje razlika u platama i jednako učešće zemalja u razvoju u svetskim institucijama.

Šef UN je rekao da oporavak od Kovid-19 mora da pomogne u "završetku našeg rata protiv prirode, sprečavanju klimatske katastrofe i obnavljanju planete".

Glavni cilj 2021. godine je formiranje svetske koalicije za neutralisanje ugljenika, rekao je on.

Gutereš je istakao da "svaka država, grad, finansijska institucija i kompanija" treba da usvoje planove i preduzmu odlučne mere kako bi do 2050. godine postigle nultu emisiju štetnih gasova.

Kada je reč o geopolitici, Gutereš je naveo da se i dalje "plaši mogućnosti da se svet podeli na dva dela, a dve najveće ekonomije predvode dve oblasti sa različitim dominantnim valutama, trgovinskim i finansijskim pravilima, od kojih svaka ima svoj internet i sopstvene geopolitičke i vojne strategije".

"Moramo učiniti sve što je moguće da bismo sprečili takvu podelu", naglasio je šef Ujedinjenih nacija.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article