Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš apelovao je povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje na promociju edukacije o ljudskim pravima, uz ocenu da je govor mržnje pokazatelj diskriminacije, zlostavljanja, nasilja, sukoba i zločina protiv čovečnosti.

„Videli smo kako se to odvijalo od nacističke Nemačke do Ruande, Bosne i dalje. Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje. Svi moramo raditi na tome da ga potpuno iskorenimo“, navodi se u saopštenju Gutereša.

„Poslednjih meseci smo videli porast antisemitskog i anti-muslimanskog govora mržnje na internetu i u javnim obraćanjima uticajnih lidera“, rekao je Gutereš i dodao da govor mržnje može biti usmeren protiv žena, izbeglica, migranata, rodno različitih i trans osoba, kao i manjina.

Gutereš je podvukao da države imaju obavezu prema međunarodnom pravu da sprečavaju i bore se protiv podsticanja mržnje, kao i da promovišu različitost, međusobno razumevanje i solidarnost.

On je rekao da su mladi često najviše pogođeni govorom mržnje, naročito na internetu, i da moraju biti deo rešenja.

„Obeležavajući Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, hajde da svi radimo na promovisanju edukacije o ljudskim pravima, uključivanju mladih u demokratsko donošenje odluka i suprotstavljanju netoleranciji, diskriminaciji, predrasudama i stereotipima“, poručio je Gutereš.

Strategija i Akcioni plan UN protiv govora mržnje pružaju okvir za rešavanje kako uzroka, tako i posledica ove pošasti, navodi se u saopštenju generalnog sekretara UN.

Rezolucijom je 18. jun proglašen kao Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, oslanjajući se na Strategiju i Plan akcije UN protiv govora mržnje, koji su pokrenuti 18. juna 2019. godine.

Post Views: 36

Originalni tekst