Kad mirisi i ukusi domaće kuhinje koja neraskidivo vezuje za domovinu počnu da nedostaju, onda se naši ljudi okupe i lonci počnu da se pune raznim sastojcima za najomiljenije jelo – za gulaš. Svako od njih krene sa tajnim receptom iz svog zavičaja, sa receptom koji se ljubomorno čuva.
Naši sunarodnici u Italiji se vrlo rado odazivaju tom zovu domaćih kulinarskih specijaliteta, a upravo iz tog razloga, udruženje Mladost iz Loniga, organizovalo je Gulašijadu, lepo druženje uz kotlić i kutlaču.

– Gulašijada je takmičarskog duha i tu se nadmeću kuvari po principu: ko će boljim gulašom privući gosta. Ove godine je bila druga po redu, prva je bila prošle godine. I mi želimo da od ove kulinarske manifestacije napravimo tradiciju. Na projektu Gulašijade udruženja Mladost iz Loniga učestvovali su naši zemljaci kao članovi raznih udruženja iz okolnih mesta, i pojedinačno ili kao parovi. Bilo je ukupno 11 ekipa, sve iz našeg okruženja, da kažemo komšije iz regiona Veneto. Došli su iz Basana del..Original Article