EPA-EFE/Andre Coelho

(Beta-AFP) – Grupa od 41 poslanika iz Demokstranske stranke u američkom Kongresu zatražilo je od predsednika SAD Džozefa Bajden (Joseph Biden) da povuče vizu bivšem ekstremno desničarskom predsedniku Žairu Bolsonaru (Jair) koji se nalazi u Floridi.

“Ne smemo da dozvolimo Bolsonaru ili bilo kojem drugom bivšem brazilskom zvaničniku da nađe utočište u SAD kako bi izbegao pravdu za bilo koji mogući zločin počinjen tokom mandata”, navodi se u otvorenom pismu upućenom u četvrtak predsedniku SAD.

Oni takođe pozivaju američku vladu da “u potpunosti sarađuje sa istragom brazilske vlade, ako se to traži od SAD” i da proveri pravni status Bolsonara, koji je na američku teritoriju stigao kao predsednik države.

Poslanici su pozvali Ministarstvo pravde da istraži moguću “podršku ili finansiranje” iz SAD za događaje 8. januara u Braziliji gde su pristalice ekstremne desnice u upale u državne institucije.

Taj upad podseća na napad na Kapitol 6. januara 2021. pristalica bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Bolsonaro je otišao u Floridu dva dana pre isteka svog mandata da bi bojkotovao inauguraciju novog levičarskog predsednika Luisa Inasija Lule da Silve (Luiz Inacio).

Originalni tekst