“Najmoćnija žena fudbala”, Marina Granovskaja, najnovija je zvezda slučaja “Cyprus Confidental”.

Nekadašanja izvršna direktorka Čelsija suočava se sa sumnjama u umešanost u tajna isplaćivanja kojima je Roman Abramovič, dok je još bio vlasnik londonskog kluba, preko svojih ofšor firmi mazao oči nadležnim fudbalskim organima.

Najnoviji dokumenti iz dosijea koji su u novembru prošle godine britanski Gardijan i njegovi strani saradnici iščeprkali pokazuju da je Granovskaja bila veoma upućena u neke od Abramovičevih nedozvoljenih transakcija, a da je od nekih vrlo verovatno i profitirala.

Prema pisanju Gardijana, u dosijeima se navodi da su Abramovičeve ofšor firme Granovskaji dale kredite u vrednosti od 7,5 miliona funti za kupovinu kuće u Fulamu u neposrednoj blizini Stamford bridža, kao i 1,63 miliona funti za „finansijsku, poresku i pravnu proveru”.

Takođe, problematična bi mogla da bude i njena potencijalna umešanost u slučajeve koje je kiparska istraga prošle godine istakla kao najvažnije, a koji se odnose na “podmazivanje” agenta jednog od najboljih igrača koji je ikada prošao Fulam Roudom – Edena Azara – i kupovinu Vilijana i Samjuela Etoa iz ruskog Anžia.

U prvom slučaju, brzonogi Belgijanac se Čelsiju pridružio 2012. godine, nakon dugotrajnih i iscrpljujućih pregovora između “Plavaca” i njegovog agenta Džona Biko-Panekea koji je navodno zahtevao proviziju od oko 6 miliona funti. Kiparski dokumenti otkrivaju da je 29. marta 2013. kompanija Leiston Holdings (inače u vlasništvu Abramoviča i smeštena na Britanskim Devičanskim Ostrvima) pristala da plati 7 miliona evra kompaniji pod nazivom Gulf Value FZE za pružanje „savetodavnih usluga […] u vezi sa […] sportskim istraživanjima i konsultacijama“. A ugovor u ime kompanije potpisao je, pogađajte ko, upravo Azarov agent, Biko-Paneke.

A tu su naravno i 12 miliona funti koje je Roman Abramovič uplatio dvema ofšor kompanijama vlasnika Anžija Sulejmana Kerimova, nakon čega je ruski klub Čelsiju prodao Samjuela Etoa i Vilijana, koji je praktičnom jednom nogom već bio u Totenhemu.

Kopije svih tih sporazuma o isplatama, piše Gardijan, najverovatnije su bile dostavljene Granovskaji.

Ova 49-godišnja Ruskinja je sa Abramovičem počela da sarađuje još 1997. godine, kada je postala njegova lična asistentkinja u Sibnjeftu (nekadašnji Gazprom), da bi se već 2003, nakon Romanove kupovine Čelsija, preselila u London. U “Plavcima” se isprva bavila sklapanjem transfera i ugovaranjem poslova, a 2014. postaje izvršna direktorka kluba, ili, kako ju je The Times tada nazvao, “najmoćnija žena fudbala”. Pod njenom “gvozdenom rukom” (jer joj je i nadimak bio “Gvozdena lejdi”) Čelsi je doveo neka od svojih najzvučnijih pojačanja 21. veka (npr. Diego Kosta, Sesk Fabregas i Nemanja Matić), a njena transfer politika, i uprkos nekoliko promašaja koji se svima neminovno moraju desiti, snosi dobar deo zasluga za sve one trofeje koje je londnonski klub u tom periodu osvojio. Takođe, Granovskaja je bila ta koja je posredovala i u sklapanju ugovora između Čelsija i Najka, po kom će tim sa Stamford bridža do 2032. svake godine prihodovati 60. miliona funti.

Samo mesec dana nakon što je postala izvršna direktorka Čelsija, Ovington Worldwide, Abramovičeva kompanija registrovana na Britanskim Devičanskim ostrvima, piše Gardijan, pristala je da Granovskaji da tri pozajmice u ukupnoj vrednosti od 12,5 miliona funti, otkrivaju procureli dokumenti.

Prema kreditnim ugovorima, dva zajma iz novembra 2014. u ukupnoj vrednosti od 7,5 miliona funti, trebalo je da finansiraju njenu kupovinu nekretnine. Manje od šest meseci kasnije, pokazuju zemljišne knjiga, Granovskaja je kupila kuću u Londonu za 5,05 miliona funti.

Pored ta dva zajma, između 2010. i 2019. godine Ovington Worldvide je takođe pristao i da joj isplati najmanje 1,63 miliona funti prema ugovoru o savetodavnim uslugama za „finansijsku, poresku i pravnu proveru“.

Sve ovo je problematično zbog toga što je, kako za Gardijan objašnjavaju vodeći sportski advokati, svako plaćanje Granovskaji za usluge koje je pružila Čelsiju trebalo da snosi isključivo klub, odnosno da ih izvrši sa svojih bankovnih računa, a ne sa računa Abramovičevih ofšor firmi.

“Romanovog carstva” (kako se popularno naziva Čelsijevo zlatno doba pod vlasništvom Abramoviča) više nema, a novo rukovodstvo kluba, sa Amerikancom Todom Bolijem na čelu, odmah po kupovini prijavilo je regulatornim fudbalskim telima sve sumnjive i potencijalno netransparentne finansijske transakcije koje su pre njihovog dolaska ostvarene.

Zahvaljujući tome, Čelsiju se sada zbog kršenja finansijskog fer-pleja Premijer lige smeši oduzimanje bodova, a ako ukoliko do toga dođe glavni krivci biće oni koji su brod napustili još pre nego što je počeo da tone – Roman Abramovič i Marina Granovskaja.

Post Views: 176

Originalni tekst