(Beta) – Bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši predsednik Kosova Hašim Tači dogovorili ukidanje suda u Hagu za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), ali da je to sprečio tužilac Džek Smit.

U razgovoru sa sinom bivšeg američkog predsednika, Donaldom Trampom Mlađim, na platformi Rambl, Grenel je rekao da su se Vučić i Tači sredinom 2020. saglasili da sud sa sedištem u Hagu, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, bude ukinut.

„Trebalo je da potpišemo istorijski sporazum. Javio sam Ministarstvu pravde da smo se dogovorili, da su se Kosovo i Srbija saglasili da bude ukinut sud u Hagu. Međutim, Džek Smit je rekao da to ne može da se uradi i posle nekoliko nedelja je objavio optužnicu protiv Tačija“, rekao je Grenel, izaslanik tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

Vučić i Tači je trebalo da se sastanu u Beloj kući u junu 2020. godine, ali je tadašnji kosovski predsednik otkazao dolazak pošto je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu protiv njega podiglo optužnicu za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 1998. i 1999. godine.

Tri meseca kasnije, u septembru 2020. godine, tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti i Vučić su postigli takozvani vašingtonski sporazum, uz posredovanje Trampa i Grenela, kojim nije predviđeno ukidanje kosovskog suda sa sedištem u Hagu.

Specijalni sud za zločine OVK osnovan je nakon izveštaja Dika Martija Savetu Evrope iz 2011, u kome se navode brojni zločini počinjeni nakon povlačenja srpskih snaga bezbednosti sa Kosova 1999. Marti je označio niz komandanata OVK kao organizatore otmica i likvidacija nekoliko stotina Srba, Roma i „nelojalnih“ Albanaca između 1999. i 2000. godine i ilegalnoj trgovini organima.

Smit je postao glavni tužilac Specijalnog suda u maju 2017. godine, a, kao što je već rečeno, tri godine kasnije podignuta je optužnica protiv Tačija i drugih komandanata OVK.

U javnosti se 2018. godine pojavila priča o mogućem „razgraničenju“ između Kosova i Srbije, odnosno o razmeni teritorija. O tome su govorili i Vučić i Tači, a tadašnji kosovski predsednik je čak govorio da je to jedini način da se okonča sukob između Beograda i Prištine.

Američki profesor Danijel Server je u proleće 2020. godine, pre podizanja optužnice protiv Tačija, govorio da bi dve strane mogle da postignu sporazum do septembra i da su za Trampovu administraciju nebitni detalji, već da im je bitan samo potpis.

Finalni potpis je, ispostaviće se prema rečima Grenela, preduhitrila optužnica protiv Tačija posle koje je on podneo ostavku u novembru 2020. godine.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić predložila je danas da Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti pozove Grenela i Vučića zbog izjave nekadašnjeg Trampovog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

„Zar ne mislite da bi valjalo da Srbija sazna da li je ovo tačno ili sada i gospodin Grenel širi neke lažne informacije o Aleksandru Vučiću? Da nam Grenel lepo kaže da li je tačno da je Vučić pravio istorijske sporazume da se ukinu suđenja OVK za zločine nad Srbima? Pozovite i predsednika Srbije, ja snimak imam, možemo da mu pustimo, to je veliki intervju na javnoj američkoj platformi, pa i za slučaj da izbegne da dođe i odgovori nama, možda odgovori bar novinarima“, izjavila je Tepić.

Post Views: 54

Originalni tekst