EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel izrazio je danas zabrinutost zbog porasta nasilja na Kosovu i apelovao na obe strane da se koncentrišu na primenu ranijih sporazuma, sprovođenje ekonomskih reformi i obezbeđivanje poslova mladim ljudima.

Gostujući na RTS, Grenel je ocenio da američka politika u ovom trenutku prepušta inicijativu Evropljanima i da Bela kuća nije posvetila dovoljnu pažnju kosovskom pitanju.

“Potreban je ekonomski razvoj, potrebno nam je da obema stranama bude jasno da je to cilj, a to se nije desilo za vreme administracije Džozefa Bajdena”, rekao je Grenel.

Povodom francusko-nemačkog predloga Grenel je rekao da je reč o “uopštenim idejama, da nema detalja”.

“Ljudi neće potpisati ugovor koji samo obnavlja ranije ugovore. Sada smo u situaciji kada moramo da primenimo prethodne ugovore da bismo dobili stabilnost i ekonomske reforme”, dodao je.

“Francuska i Nemačka nastoje da se postigne novi sporazum koji će biti iznad svih ranijih ugovora a bilo bi bolje da stave naglasak i da se koncentrišu na implementaciju prethodnih sporazuma”, smatra bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine.

On je takođe rekao da je zabrinut zbog toga što kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja da odbacuje američke i evropske ideje i “da nema posledica po njega”.

Originalni tekst