Izgradnja nove elektrane na prirodni gas u Aleksandrupolisu, ključnog projekta za energetsku bezbednost Grčke i šireg regiona Balkana, najavljena je danas na zvaničnoj ceremoniji početka radova, održanoj u prisustvu premijera Kirijakosa Micotakisa (Kyriakos Mitsotakis). Elektranu u Aleksandrupolisu gradi zajedničko preduzeće tri velike energetske grupe iz Grčke – PPC, DEPA Commercial i Damco Energy iz Copelouzos grupe. Svečanosti su prisustvovali i ministar energetike u Grčkoj Kostas Skrekas, kao i bivši ministar energetike u Bugarskoj, Rosen Hristov i predstavnik ekonomskog odeljenja Ambasade SAD u Grčkoj Erik Holmgren.

Premijer Kyriakos Mitsotakis

Elektrana će biti direktno povezana sa Gastrade-ovom FSRU („Plutajuća jedinica za skladištenje i gasifikaciju“), koja je trenutno u izgradnji. Na taj način će pretvoriti Aleksandrupolis u energetski čvor za električne i gasne mreže, sa potencijalom snabdevanja domaćeg i tržišta susednih zemalja u Jugoistočnoj Evropi.

Izgradnja i rad Aleksandrupolis elektrane doprineće takođe ispunjavanju ciljeva Evropskog zelenog dogovora i prelasku na proizvodnju energije sa niskim emisijama. Oprema koja će biti instalirana u postrojenje je pogodna za sagorevanje vodonika i može da radi na mešano gorivo.

Očekuje se da će nova elektrana biti u funkciji do kraja 2025. Biće kombinovanog ciklusa i imaće instalisanu snagu od 840 MW, što je približno neto kapacitetu tri elektrane na lignit koje se trenutno stavljaju van pogona. Zbog svoje visoke efikasnosti, obezbediće besprekorno snabdevanje električnom energijom po niskim cenama.

Akcionari Aleksandrupolis elektrane

Izvršni direktor Copelouzos grupe, Kristos Kopeluzos (Christos Copelouzos) je izjavio: „Ovde smo da pozdravimo projekat koji menja energetski pejzaž: Grčka je sada zaštićena, dobija energetsku dovoljnost. U isto vreme, novi energetski stub stvara se za Jugoistočnu Evropu, jer će naša zemlja moći da izvozi struju u susedne balkanske države, u Bugarsku, Severnu Makedoniju, pa čak i u Srbiju.

Kao grupacija, izabrali smo lokaciju ovde u Aleksandrupolisu. Uostalom, već godinama posebnu pažnju posvećujemo širem regionu Evros, u potpunosti uvažavajući njegov važan geostrateški položaj i stvarajući infrastrukturu, koja zajedno sa drugim projektima koji se realizuju u regionu, kao što je „FSRU Aleksandrupolis“, stvaraju mogućnosti za razvoj lokalne privrede i mnoga nova i stalna radna mesta.

Uz poverenje u Grčku i njen narod, mi u Copelouzos Grupi ćemo nastaviti da razvijamo projekte „nacionalnog identiteta“. To uključuje investicije koje se temeljno pripremaju, kao što je električna interkonekcija između Grčke i Egipta i priobalnih vetroelektrana. Ka boljoj i održivijoj budućnosti“.

Predsednik i izvršni direktor PPC, Jorgos Stasis (Georgios Stassis) je primetio: „Nova elektrana u Aleksandrupolisu, čiji početak izgradnje danas obeležavamo, rezultat je kreativne saradnje između PPC grupe i dva važna partnera, DEPA Commercial i Copelouzos grupe, sa ciljem da doprinesu konsolidaciji zemlje, u ulozi snažnog i, zašto ne, izvoznog produktivnog igrača u širem regionu Jugoistočne Evrope. Kao što je poznato, čista energija je u srcu našeg strateškog planiranja.

S obzirom da trenutne tehnologije koje obezbeđuju dugotrajno skladištenje proizvodnje obnovljive energije ili su u eksperimentalnoj fazi ili su veoma skupe, nema sumnje da prirodni gas ima važnu ulogu. Nova gasna postrojenja moraju biti fleksibilna i što efikasnija i na kraju da imaju potencijal da budu deo energetskog sistema sa upotrebom čistih goriva kao što je zeleni vodonik. U tom kontekstu, naša investicija u novo postrojenje kombinovanog ciklusa u Aleksandrupolisu ne samo da prati naše strateške ciljeve, već služi i za još lakšu tranziciju. Istovremeno će doprineti energetskoj dovoljnosti zemlje, ali i dodatno učvrstiti poziciju PPC kao ključnog energetskog partnera u širem regionu Jugoistočne Evrope”.

Predsednik DEPA Commercial, Joanis Papadopulos (Ioannis Papadopoulos) je rekao: „Danas je važan događaj, kako za DEPA Commercial i glavne energetske grupe sa kojima smo udružili snage u implementaciji investicije, tako i za Aleksandrupolis, Grčku i Jugoistočnu Evropu. Sa Aleksandrupolis elektranom, Grčka dobija još jedan ključni projekat koji će doprineti kontinuiranom snabdevanju ekonomičnom energijom. Istovremeno, naša zemlja ima i novo čvorište za prelazak na zelenu energiju, jer će elektrana sa kombinovanim ciklusom balansirati sistem, omogućavajući veći prodor OIE u energetski miks.“

Značaj projekta pomenuo je i Predsednik izvršnog odbora DEPA Commercial, Konstantinos Sifaras (Konstantinos Xifaras), koji je istakao: „Danas otvaramo projekat značajan za energetsku bezbednost Grčke i šireg regiona Balkana. On će koristiti prirodni gas za proizvodnju električne energije i za nas to predstavlja izvršenje poslovnog plana koji smo izradili i sprovodimo od 2020. godine, sa ciljem da DEPA Commercial transformišemo u integrisanu energetsku kompaniju. Aleksandrupolis elektrana je veoma važan deo našeg poslovnog plana, koji će nam omogućiti da pokrijemo širi spektar aktivnosti i da obezbedimo energetsku tranziciju za DEPA Commercial“.

Originalni tekst