Grčki ministar turizma: Od sredine maja ulazak u Grčku za vakcinisane, osobe koje imaju antitela ili negativan test na koronu

Vakcinisane osobe, osobe koje imaju antitela ili negativan nalaz na koronavirus moći će na letovanje u Grčku, rekao je ministar turizma te zemlje Hari Teokaris, a prenosi HRT.

Izvor: pixabay.com: Grčka zastava
Foto: Izvor: pixabay.com / Grčka zastava

Turizam Grčkoj donosi najviše prihoda pa je ta zemlja tražila uspostavljanje potvrde o vakcinaciji na nivou Evropske unije kako bi se omogućila putovanja. Ta industrija čini petinu grčke privrede i zapošljava svakog petog radnika, ali je od prošle godine pogođena pandemijom koronavirusa.

Grčka planira da otvori letnju sezonu od sredine maja, najavio je Teokaris dok se obraćao turističkom sajmu ITB Berlin iz Muzeja Akropole u Atini, prenosi HRT pisanje agencija HINA.

“Grčka je spremna i ima potpuni protokol za leto 2021. Turisti će biti dobrodošli ako su se pre putovanja vakcinisali, imaju antitela ili negativan nalaz. Svi turisti biće podvrgnuti nasumičnom testiranju”, dodao je grčki ministar.

On je naveo da će prioritet nakon vakcinacije najranjivijih biti osobe zaposlene u ugostiteljstvu i da će se tražiti češće testiranje zaposlenih.

Grčka je zatvorila nekoliko delova zemlje kako bi suzbila širenje koronavirusa nakon što je nagli porast zaraza pritisnuo zdravstveni sistem. U toj zemlji potvrđeno je gotovo 7.000 premiulih od koronavirusa od početka pandemije.

Kako je ranije najavljeno nakon razgovora ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i Teokarisa, između Grčke i Srbije je dogovoreno potpisivanje zajedničkog Memorandum o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije kovid19 koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju, u periodu od 1. maja do 1. oktobra 2021.

Izvor: HRT

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article