Predsednik Pokreta Slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je za N1 da je nacrt rezolucije Evropskog parlamenta dokaz da pritisak opozicije na vlast u Srbiji postoji, kao i da će se truditi da se pojača vaninstitucionalni pritisak, pritisak građana i nevladinih organizacija u narednom periodu kako bi se stekli normalni uslovi za održavanje demokratskih uslova u našoj zemlji.

„Kada je reč o tekstu Evropskog parlamenta u pitanju je birokratski jezik koji se koristi kada se usvajaju neke rezoilucije. Ono što je važno je šta će biti posledica tih odluka. A posledica treba da bude slanje komisija ili radnog tela koje ne bi samo trebalo da se bavi istragom šta je ono što se desilo 17. decembra, kao i mesecima pre, već i da pripremi neke nove izbore, koji će biti održani u maju ili junu. Sa tog aspekta smo zadovoljni da će najverovatnije u četvrtak biti izglasana rezolucija. Nadamo se i da će nakon usvajanja izveštaja ODIHR-a, koji se očekuje krajem februara, doći do operacionalizacije tih rešenja tih predloga“, kazao je Grbović.

Najavljuje borbu opozicije za normalne izborne uslove za predstojeće izbore, kao i da će oni razrešiti „duboku političku krizu u kojoj se nalazimo“.

Očekuje da Evropska komisija formira telo koja će se baviti održanim izborima u našoj zemlji, prenosi N1.

Smatra da sređivanje biračkih spiskova i ostali uslovi opozicije zavise od političke volje, i da postoji mogućnost da se sve što opozicija traži uradi do proleća, kada se očekuju izbori.

„Čišćenje biračkog spiska i formiranje određenog tela sa izvršnim ovlašćenjima koje će kontrolisati promene u tom biračkom spisku je nešto što je sprovodivo i u mnogo kraćem periodu nego što govorimo o mesecima. Takođe, za normalizaciju medijskog prostora se podrazumeva da RTS počne da radi svoj posao i da informativni program RTS-a prestane da ignoriše opoziciju“, istakao je Grbović.

Post Views: 16

Originalni tekst