Uz jutarnju svečanu Božićnu liturgiju u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u najvećem stambenom naselju Bagljaš u Zrenjaninu, lomljena je česnica, koju su, kao kumovi, obezbedili braća Mića i Nedeljko Stanić.

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПРЕУЗЕО КУМСТВО: У Зрењанину уз ломљење чеснице и литургију обележен Божић (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Kumstvo je od njih, za narednu godinu preuzeo gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Tradicionalno lomljenje Božićne česnice, koje se od 2017. godine održava u ovom hramu, okupilo je veliki broj Zrenjaninaca koji su, nakon liturgije, lomili česnicu u kojoj se nalazio dukat.

Božićnu liturgiju služio je starešina hrama, protonamesnik Slobodan Čestić, koji je pročitao Božićnu poslanicu Srpske pravoslavne crkve.

– Veoma sam srećan što mi je pripala čast da primim kumstvo u hramu Vaznesenja Gospodnjeg i ovom prilikom svim vernicima čestitam jedan od najvećih hrišćanskih praznika, želim da ih božićne radosti prate tokom cele godine, da se snažimo i u veri, u ljubavi prema Bogu, ali i prema svojim bližnjima – naglasio je gradonačelnik Zrenjanina, ponosan na činjenicu da grad Zrenjanin, svake godine, izdvaja određena novčana sredstva kojima se pomažu sve verske zajednice na teritoriji grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst