Gradonačelnik Klokota u pritvoru; Kancelarija za KiM: Represija i zastrašivanje srpskih predstavnika

Specijalno tužilaštvo Kosova (STK) saopštilo je da je gradonačelniku Klokota Božidaru Dejanoviću određen pritvor zbog sumnje da je izvršio krivično delo tako što je uticao na slobodno izražavanje volje birača.

Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder
Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder

„Na osnovu naloga sudije izvršena je kontrola objekata Opštine Klokot, u vezi sa istragom koja je u toku protiv gradonačelnika, sumnja se da je okrivljeni Božidar Dejanović, počinio krivično delo ‘Kršenje slobodnog odlučivanja birača’ sankcionisano krivičnim zakonom Kosova“, navedeno je u saopštenju STK.

Odlukom tužioca, Dejanoviću je određen pritvor od 48 sati i on će u zakonskom roku biti izveden pred sudiju, navedeno je.

Kancelarija za KiM osudila hapšenje

Kosovska policija uhapsila je gradonačelnika Klokota Božidara Dejanović bez pravnog osnova i valjanih dokaza, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i osudila „represiju, hapšenje, zastrašivanje i odmazdu nad zaposlenima“ u toj opštini.

Posle Dejanovića uhapšen je i direktor odeljenja za urbanizam opštine Klokot Dejan Vlajković, navodi se u saopštenju i ističe da im je Kancelarija obezbedila pravnog zastupnika i o postupanju prema njima obavestila sve relevantne međunarodne institucije.

Specijalne snage kosovske policije u prostorijama opštine su „izvršile premetačinu“, a potomi upadali u nekoliko srpskih kuća u kojima žive politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, navela je u saopštenju Kancelarija.

Postupanje policije Kancelarija je ocenila kao „nastavak pritiska i ugnjetavanje kojem su kontinuirano izloženi srpski predstavnici“, kao i „vid zastrašivanja naroda i slanje poruke da za njih nema mira i normalnog života“.

Izvor: Fonet, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article