Gradonačelnica Pariza An idalgo (Anne Hidalgo) izrazila je danas želju da na Ajfelovoj kuli ostanu Olimpijski krugovi zakačeni za ovogodišnje Olimpijske igre, i to do 2028. godine kad Igre budu u Los Anđelesu.

„Predložila sam da do 2028. godine, odnosno do Olimpijskih igara u Los Anđelesu, ostavimo Olimpijske krugove na Ajfelovoj kuli i Paraolimpijski simbol (Agitos) na Jelisejskim poljima“, rekla je An Idalgo na konferenciji za novinare.

Gradonačelnica Pariza nije isključila mogućnost da ti simboli ostanu i posle 2028. godine, rekavši da konačnu odluku treba da donese gradska vlast, kao državni vlasnik Ajfelove kule.

Ona je nedavno rekla da je dobila saglasnost Međunarodnog olimpijskog komiteta da Olimpijski krugovi ostanu.

Novi krugovi, veći ali i lakši, bili bi okačeni što je pre moguće jer su krugovi trenutno na spomeniku previše teški, dodala je tada An Idalgo navodeći da joj je želja da se ovekoveče događaji koji su održani u Parizu.

Međutim, njena najava je izazvala polemiku. Potomci tvorca Ajfelove kule, Gistava Ajfela (Gustave Eiffel) i zaljubljenici spomenika protive se tom projektu.

Neki smatraju da su Olimpijski krugovi u suprotnosti sa postojećim standardima dizajniranim da zaštite integritet i autentičnost istorijskih spomenika.

„Ajfelova kula je zaštićeni spomenik, delo velikog inženjera i kreatora Gistava Ajfela“, izjavila je francuska ministarka kulture Rašida Dati (Rachida).

Udruženje potomaka Gistava Ajfela dalo je do znanja da se protivi ideji da Ajfelova kula postane „reklamna ispostava“.

Post Views: 30

Originalni tekst