Građani Srbije od 1. aprila mogu na Kipar uz negativan PCR test

Ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis je danas u Beogradu rekao da građani Srbije od 1. aprila uz negativan PCR test mogu da putuju na Kipar.

Hristodulidis sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom boravi u poseti Beogradu gde se sastaje sa najvišim zvaničnicima. Kako je dogovoreno tokom sastanka s ministrom spoljnih poslova Srbije NIkolom Selakovićem, Srbija, Grčka i Kipar će svakih šest meseci održavati trilateralne sastanke, a sledeći će, kako su preneli šefovi diplomatija tri zemlje, biti održan u Solunu.

Nikos Hristodulidis,  Nikos Dendijas i Nikola Selaković tokom susreta u Beogradu Foto: Ministarstvo spoljnih poslova
Nikos Hristodulidis, Nikos Dendijas i Nikola Selaković tokom susreta u Beogradu Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je novinarima da su trojica ministara razgovarala o evropskoj budućnosti Srbije, ali i da je postignut dogovor o sastancima svakih šest meseci na kojima će govoriti o temama iz više oblasti koji su od interesa za Srbiju, Grčku i Kipar.

Selaković, Dendijas i Hristodulidis su ocenili da je očuvanje mira u ovom delu Evrope cilj sastanaka te tri zemlje koje poštuju međunarodno pravo, razmenjuju mišljenja i principijalno se uzajamno podržavaju.

Teme današnjih razgovora su, kako su preneli sagovornici bile i energetika, migracije, pandemie koronavirusa, jačanje političkih i ekonomskih veza, digitalno tržište, turizam, poljoprivreda, povezivanje akademskih zajednica i dijaspora.

Selaković je zahvalio klegama iz Grčke i s Kipra zbog podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i njenom putu ka Evropskoj uniji.

Srbija, dodao je, pruža podršku Grčkoj u dijalogu s Turskom, kao i s Albanijom o dogovoru o granicama.

Selaković je rekao da je na sastanku izneo i principijalnu podršku Srbije pitanju integriteta i suvereniteta "nama prijateljskog i bratskog Kipra, ali i podršku nastavku dijaloga (Kipra) s Turskom".

Hristodulidis je istakao je da je na sastanku sagledana perspektiva "ionako snažnih veza naše tri zemlje".

Dodao je da će se pojačati kontakti tri zemlje na svim nivoima. Potvrdio je nepriznavanje nezavisnosti Kosova i podršku evrointegraciji Srbije.

Šef grčke diplomatije, Nikos Dendijas, rekao je novinarima da je "logika" trojnog sastanka da se okupe zemlje koje poštuju međunarodno pravo.

Istakao je da su energetika i saobraćaj važne oblasti koje povezuju Srbiju i Grčku, a pomenuo i "gasne koridore" i drumsko-železnički "Evropski koridor 10" kojima su povezane te dve zemlje.

S ministrom spoljnih poslova Kipra Nikosom Hristodulidisom danas je razgovarao i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, saopšteno je iz parlamenta.

Odlikovanje za kiparskog ministra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić urućio je danas Orden srpske zastave prvog stepena kiparskom ministru spoljnih poslova Nikosu Hristodulidisu.

Vučić je istakao da je Hristodulidis šef diplomatije zemlje koja je uvek uz našu državu i naš narod, i koja je "stala u odbranu međunarodnog prava i pravde, zalažući se za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, bez obzira na pritiske".

Hristodulidis je, zahvaljujući se na ordenu, poručio da ga prihvata sa velikom zahvalnošću, kao odraz istorijskih veza, zajedničkih kulturnih vrednosti i religijske tradicije, i dugogodišnjih prijateljskih veza između srpskog i kiparskog naroda.

"Potvrđujem dugogodišnji stav Kipra u pogledu Kosova i Metohije, i ističem našu odlučnost da podržimo put Srbije ka Evropskoj uniji svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, kao što smo to činili od samog početka evrointegracija vaše zemlje", rekao je Hristodulidis.

Izvor: Agencije, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article