Građani odali poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću, 1.000 sveća za 1.000 dana tišine

0
7

Građani odali poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću, 1.000 sveća za 1.000 dana tišine

Ispred crkve Svetog Marka u Beogradu večeras je paljenjem 1.000 sveća večeras simbolički obeleženo 1.000 dana od ubistva lidera opozicione stranke Građanska inicijativa “Sloboda, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića.

Skup
Skup "Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića" ; Foto: Srđan Ilić

Danas se navršava 1.000 dana od ubistva lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića.

Građane Beograda i Kosovske Mitrovice Udružena opozicija Srbije pozvala je da se u znak sećanja večeras okupe u ovim gradovima i upale sveće.

Okupljanje je, kako prenose agencije, počelo oko 18.30 sati ispred Crkve Svetog Marka. Pored građana koji su došli da odaju počast ubijenom Ivanoviću i zapale sveće, među okupljenima su bili brat Olivera Ivanovića, Miroslav i bratanac Aleksandar Ivanović, prijatelji, opozicioni političari među kojima su predsednik Stranke sloboda i pravda Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan i Zoran Živković …

Skup - Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića ; Foto: Srđan Ilić
Skup – Hiljadu sveća za Olivera Ivanovića ; Foto: Srđan Ilić

Pored Beograda, građani su se okupili i u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj je ubijeni Oliver Ivanović živeo.

Simbolično okupljanje „1.000 sveća za 1.000 dana tišine“ u Kosovskoj Mitrovici, najavio je preko društvenih mreža Ivanovićev nekadašnji saradnik u GI SDP Marko Jakšić, koji je iz te organizacije istupio u septembru prošle godine kada je predsednica Ksenija Božović odlučila da je uključi u listu „Srpska lista – Aleksandar Vučić“.

Jakšić je pozvao poštovaoce ubijenog političara da se u 18 časova sutra okupe ispred kancelarije u kojoj je Ivanović radio i gde je bilo sedište njegove GI SDP, u ulici Sutjeska u Kosovskoj Mitrovici, gde je 16. januara ujutru ubijen s leđa sa više hitaca, dok je ulazio u dvorište.

„Nadam se da će nam se pridružiti svi Oliverovi prijatelji, poznanici, poštovaoci njegove političke zaostavštine ali i svi drugi ljudi dobre volje iz ovog grada i okoline kojima on nedostaje i koji smatraju da je gromoglasna tišina u vezi sa njegovom likvidacijom nedopustiva“, naveo je Jakšić, dodajući da tišina predugo traje ali i da „ona jednom mora da progovori“.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, a uprkos paralelnim istragama Beograda i Prištine, do danas nisu poznati nalogodavac, ni izvršilac njegovog ubistva.

Optužnicu u slučaju Ivanović podiglo je Specijalno tužilaštvo u Prištini u decembru 2019. godine, kojom se tereti šest osoba zbog pomaganja u izvršenju krivičnog dela, ali ne i nalogodavci i izvršioci. Iza ubistva Ivanovića, prema navodima iz optužnice, stoji kriminalna grupa koju kontroliše jedan od Srba sa Kosova – Milan Radoičić. On međutim nije optužen i za njim je Priština tražila raspisivanje međunarodne poternice. Inače, po kosovskom zakonu, da bi neko bio optužen pre toga mora biti saslušan.

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je 2. decembra Specijalnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini optužnice protiv šest osoba za pomaganje izvršiocima i prikrivanje tragova u slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Optužnicom su obuhvaćeni istražitelji kosovske policije iz Severne Mitrovice Nedeljko Spasojević i Rade Basara, policajci koji su se prvi zatekli na licu mesta Dragiša Marković i Žarko Jovanović, mitrovčanin Marko Rošić i Silvana Arsović, koja je optužena zbog sumnje da je uključila sigurne kamere SDP-a neposredno nakon ubistva.

Rošić i Spasojević koji je pripadnik Kosovske policije sa Severa, nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. kada su ih uhapsili pripadnici specijalne kosovske policije.

Aleksandar Ivanović, član porodice ubijenog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića za N1 je rekao da je više nego očigledno da postoji nezainteresovanost i Beograda i Prištine da se sazna ko stoji iza tog ubistva. On ističe i da porodica neće odustati od istine o ovom slučaju i da im nadu da će do nje doći uliva činjenica da i deo javnosti i medija stalno postavlja isto pitanje – "Ko je ubio Olivera?"

Ubistvo Olivera Ivanovića bila je tema Insajderove emisije „(Ne)savršen zločin“.

Izvor: Beta; Insajder;

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article