Građani koji se protive otvaranju rudnika kod Jadra nakon sastanka sa Anom Brnabać: Za premijerku i njen tim ovo je neupitan projekat

Predstavnici udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Odbranimo reke stare planine i Podrinjskog antikorupcijskog tima „PAKT“ koje se protive otvaranju rudnika jadarita kompanije Rio Tinto razgovarali su danas sa premijerkom Anom Brnabić i njenim timom i predali joj peticiju protiv tog projekta. Miroslav Mijatović iz PAKT-a je nakon sastanka za Insajder rekao da su stavovi Vlade i ekoloških aktivista ostali uglavnom suprotstavljeni.

Predavanje peticije protiv izgradnje rudnika kompanije Rio Tinto, Foto: Insajder
Predavanje peticije protiv izgradnje rudnika kompanije Rio Tinto, Foto: Insajder

„Ono što smo čuli od premijerke i njenog tima jeste da je ovo neupitan projekat koji se razvija. Naše glavne primedbe su bile vezane za to neograničeno poverenje naše vlade i institucija prema jednoj stranoj kompaniji koja je činila razno-razne ekocide u raznim delovima sveta i predočili smo sve ono što mi ističemo da su propusti od samog početka i tu jednu sveopštu netransparetnost kako firme tako i naših institucija“, rekao je Mijatović.

Dodao je da su izneli primedbu na najavu Rio Tinta da će raditi tri zasebne studije procene uticaja na životnu sredinu.

„Jedna studija će biti vezana za sama rudarska iskopavanja, druga za hemijski proces, a treća za deponiju. Mi smatramo da je cilj Rio Tinta da na taj način umanji sveukupan uticaj rudnika na životnu sredinu i uopšte na Zapadnu Srbiju. Premijerka se u tom smislu složila sa nama da će i ona koliko je u njenoj mogućnosti apelovati da se radi jedna sveobuhvatna studija na osnovu koje ćemo mi moći da zaključimo kakav će biti stvaran uticaj rudnika na čitavu Zapadnu Srbiju“.

Pred početak sastanka Dragana Đorđević naučni savetnik u Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju IHTM rekla je novinarima da je reč o opasnoj tehnologiji po živi svet u plodnom delu Srbije i da će biti ugrožene reke koje se ulivaju u Drinu.

„Toksini sa jalovišta raznosiće se i ulaziće u zemljište i vodotokove, što znači da će biti ugroženi oni koji ostanu da žive u okolini rudnika“, rekla je Đorđević.

Predstavnik organizacije Ne damo Jadar i meštanin područja na kojem se planira rudnik Zlatko Kokanović rekao je da su građani tog kraja u okolini Loznice zabrinuti i uplašeni, da kompanija Rio Tinto, koja planira otvaranje rudnika, na njih vrši pritisak da prodaju zemlju, a da građani najviše strahuju jer se na tom području nalaze dve plavne reke.

Sastanak aktivista sa premijerkom i njenim timom inicirao je poslanik Vladan Glišić koji je rekao da je potreban društveni dijalog u vezi sa ovom temom, jer se tiče moguće ekološke katastrofe.

"Potrebna nam je industrija, ali ne ako ćemo posle sve profite da bacimo na lekove", rekao je Glišić.

Peticiju koju su ovom prilikom aktivisti predali Vladi potpisalo je više od 32.000 ljudi, a prikupljani su putem organizacije Kreni promeni.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article