IBARSKA MAGISTRALA, 1. jul 2022, (Njuz) – Više hiljada građana Srbije blokiralo je danas Ibarsku magistralu nezadovoljni visokom cenom maline koju su ove godine odredili proizvođači. Kako okupljeni ističu saobraćaj će biti u prekidu sve dok se sa monopolistima na tržištu ne postigne prihvatljiva cena za obe strane.

– Kilogram malina na pijacama ove godine košta između 800 i 1.000 dinara, što je čist bezobrazluk. Ako se sa ovakvom cenom nastavi gotovo je pravljenjem pita i kolača sa malinama, a o sladoledima da i ne govorim. Kupovina ovog bobičastog voća za nas predstavlja čist gubitak, nema više nikakvog smisla nabavljati ga – kaže Radica Dragić iz Prijepolja.

Okupljene građane pokušala su da potisnu jake policijske snage, zbog čega je došlo i do koškanja među njima.

– Evo kako se malinarska mafija ponaša prema običnim kupcima. Novac koji traže da damo za njihov proizvod zaradili smo u znoju lica svog po najtežim uslovima i ne pada nam napamet da ga nekome poklanjamo. Imam dvoje dece, zar da oni ostanu željni malina?! – ogorčen je Ivan Tasić iz Lazarevca, pokazujući svoj prazan novčanik.

Priotestanti ističu da su malinari i vlasnici hladnjača napravili kartel i da zajedno ucenjuju kupce. Domaću malinu izvoze u inostranstvo i enormno se bogate.

– Ukoliko cena maline pod hitno ne padne na prošlogodišnji nivo, spremni smo da sa potrošačkim korpama dođemo na protest ispred Predsedništva Srbije. Predsednik Vučić je jedina relevantna adresa za rešavanje ovog problema i obratićemo se direktno njemu. Tražimo da već danas otpočnu pregovori o ceni maline za sledeću godinu – kaže Ratko Mikić iz Ivanjice, jedan od organizatora protesta.

Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju građane da odblokiraju Ibarsku magistralu i obećavaju da će svako domaćinstvo ove godine iz robnih rezervi dobiti po jednu flašu soka od maline.

Bojan Ljubenović

Original Article