Foto: Promo

Gorki List je ponosan što ponovo uzima svoje mesto uz Festival evropskog filma Palić. Ovogodišnje izdanje festivala, koje će se održati od 15. do 21. jula na Paliću u Subotici, pružiće zaljubljenicima u filmsku umetnost nezaboravno iskustvo, a posetioci će imati priliku da pogledaju osam filmova srpskih autora u takmičarskim selekcijama Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi dokumentarni film, Eco Dox i Specijalne projekcije.

Festival evropskog filma Palić predstavlja dom najboljih evropskih filmova već dugih trideset godina. Svoju autentičnost je stekao kroz jedinstveni cilj prikazivanja sadržaja koji pruža Evropa, daleko od blještavila globalne industrije zabave uz mogućnost uplivavanja u veliku riznicu šansi. Osnovan 1992. godine u Subotici, Festival Evropskog filma Palić je ostvario svoj vidljivi sjaj preko mnogobrojnih pokušaja od malih filmskih večeri, do značajne destinacije na mapi evropskih filmskih festivala.

Foto: Damir Vujković

Partnerstvo Festivala evropskog filma i Gorkog lista traje već 27 godina, a ove godine biće sedmi put po redu dodeljena Gorki list nagrada publike. Ceneći mišljenje mnogobrojne publike koja prati bogati filmski opus i ovoga puta se u moru kvalitetnih filmova nagrađuje najbolji!  Gorki List nagrada publike ima za cilj da uključi posetioce festivala u ulogu „žirija“ kao najiskrenije publike koja će glasati za najbolje filmsko ostvarenje za ovu godinu, čime prestižni domaći brend nastavlja da pruža svoj doprinos domaćoj kulturnoj sceni.

„Kroz ovogodišnje 30. izdanje, nastavlja se višedecenijska saradnja Gorkog Lista i Festivala evropskog filma. Kao verni poštovaoci umetnosti, želimo da pružimo podršku posvećenim vizionarima i da negujemo kulturni kvalitet koji poseduje naša zemlja. Umetnost će uvek biti inspirativna za Gorki List i zbog toga se neizmerno radujemo početku ovogodišnjeg festivala i otkrivanju novog filmskog remek-dela u kojem će uživati mnoge generacije“, istakao je kreator i osnivač brenda Gorki List Vojin Đorđević.Gorki List kao dugogodišnji verni pratilac umetnosti nastavlja da neguje prepoznavanje pravih vrednosti i umetničkih ostvarenja koja menjaju stvarnost na bolje. Tradicionalna saradnja Festivala evropskog filma Palić sa Gorkim Listom je i ove godine proširena i na muzički deo programa. Kroz dugogodišnja partnerstva sa festivalima i kulturnim događajima, ugledni brend je uspostavio blisku vezu sa domaćom umetničkom scenom i postao sinonim za podršku kulturi. Njegov ključni doprinos manifestacijama kao što su Festival evropskog filma Palić leži u podržavanju i promovisanju umetničkih dostignuća koja su neophodna za kulturni razvoj savremene umetnosti.

Originalni tekst