Goranu Vesiću i delegaciji Beograda zabranjen ulazak na Kosovo

Kosovska policija zaustavila je oko 9.30 delegacija Beograda na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem na administrativnom prelazu Jarinje.

Goran Vesić Foto: Srđan Ilić
Goran Vesić Foto: Srđan Ilić

Vesić je izjavio da su ih na administrativnom prelazu dočekala dva džipa puna naoružanih pripadnika kosovske policije i da su ih sprečili da uđu na Kosovo i Metohiju.

On je naveo da je delegacija Beograda trebalo da potpiše povelju o bratimljenju sa Kosovoskom Mitrovicom, poseti gradilište stanova za 40 izbegličkih porodica i park koji grade u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovim činom privremene vlasti u Prištini pokazale su da Priština ne želi da se srpska deca igraju na Kosovu, i da ne žele da se izbegli Srbi vrate na svoja ognjišta. To je politika Prištine", naveo je zamenik gradonačelnika Beograda na svom Fejsbuk nalogu.

Dodao je da dok Beograd traži kompromis i posvećen je razvoju, Priština želi da naprave incident.

"Poslali su dva puna džipa naoružanih policajaca, ali naravno da nas neće time uplašiti. Beograd će nastaviti da pomaže Srbe na Kosovu i Metohiji. Pomoći ćemo im da razvijaju svoju ekonomiju, da grade puteve, stanove, komunalnu infrastrukturu i stvaraju uslove za povratak naših ljudi na Kosovo", naveo je Vesić.

Kancelarija za kosovo i Metohiju saopštila je ovim povodom da je onemogućavanje zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da sa saradnicima prisustvuje obeležavanju Dana opštine Kosovska Mitrovica najotvorenija demonstracija nespremnosti Prištine da doprinese stvaranju normalnih međunacionalnih odnosa i društvene klime na Kosovu i Metohiji.

"Reč je i o najflagrantnijem kršenju sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja, a obrazloženje Prištine da bi boravak Vesića na Kosovu i Metohiji bio „opasnost za bezbednost“ je toliko apsurdna da ne zaslužuje ozbiljan komentar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da će Kancelarija o najnovijem aktu samovolje Prištine informisati predstavnike međunarodne zajednice na terenu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je navedeno, saradnja Beograda i severnog dela Kosovske Mitrovice ima za cilj stvaranje normalnih uslova za život Srba u tom delu Kosova i Metohije, a svaka opstrukcija te saradnje je direktan napad na prava i položaj srpskog naroda u pokrajini.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article