Ocenjujući kakve su društvene posledice desetogodišnje vlasti Srpske napredne stranke i njenog lidera, reditelj Goran Marković je rekao da je “Aleksandar Vučić Srbiju pretvorio u primitivnu baruštinu i da samo Bog zna šta će još uraditi”.

Krajem ove godine on je bio žrtva agresivnih režimskih tabloida, ali i najviših državnih funkcionera. Marković je istakao da nedavni “glupi i besmisleni napad” predstavlja jasan pokazatelj po kom principu funkcioniše aktuelna vlast.

– Čim se pojavi neki problem koji bi mogao da vlast košta rejtinga ona iscenira nepostojeću dramu, zaveru, atentat ili nešto slično i digne buku koju već obamrli ljudi, svakodnevno zasuti lažima, ne mogu više da provere i primaju ih kao svakodnevicu – rekao je Marković.

On je rekao da nije, i pored nekoliko pokušaja, uspeo da pogleda film “Quo vadis, Aida?”, ali da smatra da je ovom “izgleda po svemu značajnom filmu” mesto u srpskim bioskopima.

– Ali, to će se u mojoj zemlji teško desiti. Još uvek su ovde na sceni niske strasti – kazao je Marković, u intervjuu za Al Džaziru.

Komentarišući ideju za film “Doktor D”, sa kojim je neuspešno konkurisao u Filmskom centru Srbije, Marković je rekao da njega zapravo lik haškog osuđenika Radovana Karadžića uopšte ne interesuje.

– Mene zanima šta se dešava sa psihom nekoga ko jako dugo izigrava nekog drugog. I šta ako stvarno počne da veruje u svoj izmišljeni identitet? Da li neko može, iz ovih ili onih razloga, postati neko drugi? Doktor D. je taj slučaj. Čovek koji je, ubeđujući druge da je nekakav iscelitelj, bioenergetičar, guru, šaman ili šta već – prešao granicu normalnog i poverovao da je sasvim druga osoba.

Govoreći o političkom momentu u Srbiji, Goran Marković je istakao da je moguć preokret tek kada se pobune mladi ljudi i shvate šta Vučić “čini za njihovu budućnost”.

– U suprotnom, bojim sa da ja neću doživeti bolje dane u Srbiji. A ni ti mladi, koji će, ne učinivši ništa za sebe, zauvek napustiti ovu zemlju – zaključio je Goran Marković.

Kud svi naprednjaci, tu i Brnabić: Istina, Goran Marković je za ludnicu

Original Article