Goković: Epidemiološka situacija u Vojvodini alarmantna, mesta u bolnicama sve manje

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da je epidemiološka situacija na teritoriji Vojvodine alarmantna. U poslednja 24 sata registrovano je 1.557 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je kako je rekao, jednako broju novozaraženih tokom prethodnog vikenda.

Zoran Gojković Foto: Vlada Srbije
Zoran Gojković Foto: Vlada Srbije

"Jučerašnji dan je izuzetno dramatičan što se tiče brojki. Novozaraženih imamo 1.557, od toga je 603 u Novom Sadu. Ako uporedimo, to je brojka koju smo imali za vikend, za dva dana", rekao je Gojković za RTS.

Prema njegovim rečima, broj zaraženih i dalje raste. Gojković je rekao da je na teritoriji pokrajine trenutno više od 17.000 aktivnih slučajeva zaraze i da je najugroženiji Novi Sad.

Hospitalizovano 1.400 pacijenata, a pokrajinski sekretar za zdravstvo naglašava da je mesta u bolnicama sve manje i da se novi kapaciteti iscrpljuju.

Prema njegovim rečima, posebno zabrinjava rast broja zaraženih medicinskih radnika.

"Svaki dan imamo 10 odsto povećanja broja zaraženih zdravstvenih radnika u odnosu na prethodni dan, a trenutno je koronavirus registrovan kod 750 medicinskih radnika", rekao je Gojković.

Upozorio je da je situacija sa potrošnjom sanitetskog materijala i lekova alarmantna.

"Samo za jedan dan na teritoriji Vojvodine se potroši kiseonika kao što se ranije trošilo sad već skoro za dva meseca", istakao je Gojković i apelovao na građane da poštuju mere, jer, kako je rekao, ulazimo u još ozbiljniji period sa hladnim vremenom i drugim respiratornim infekcijama.

Institut za javno zdravlje Vojvodine juče je saopštio da je zdravstveni sistem u izuzetno teškoj situaciji.

U ovom Institutu ocenjuju da je na teritoriji svih opština u pokrajini situacija vanredna, osim u opštini Ada gde se situacija ocenjuje kao izrazito nepovoljna, na granici prelaska u vanrednu.

"Tokom prethodnog vikenda u Vojvodini je registrovano 2.117 novih slučajeva. U svim opštinama registruju se visoki nivoi obolevanja. Najveći porast zabeležen je u Novom Sadu gde je registrovano 677 novih slučajeva", navodi se u jučerašnjem saopštenju Instituta.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article